Moottorisahauksen MM: Viimeinen kisapäivä ei kasvattanut mitalitiliä

Kokonaiskilpailun kärkisijoista kamppaillut Jukka Perämäki sortui virheisiin karsintatehtävässä.

Janniina Hämäläinen menestyi suomalaisista parhaiten moottorisahauksen MM-kisoissa. (Kuvaaja: Risto Mykkänen)

Jopa kokonaiskilpailun MM-kultaa tavoitellut Jukka Perämäki ei pystynyt virheettömään suoritukseen karsintatehtävässä. Kolme 20 virhepisteen sakkoa romautti kaatokisan pronssimiehen yleiskilpailun 13. sijalle. Virheettömällä suorituksella Perämäki olisi kisannut kokonaiskilpailun pronssista.

Karsinnassa kerätyt virhepisteet pilasivat myös muiden suomalaiskilpailijoiden sunnuntaipäivän. Jarmo Laatikainen keräsi yhteensä 80 virhepistettä, ja Pentti Paananen varaslähdöstä 100 virhepistettä. Laatikaisen sijoitus kokonaiskilpailussa oli 48. ja Paanasen 55.

Kokonaiskilpailun kaksoisvoitto meni Itävaltaan. Kultaa otti Johannes Meisenbihchler. Viime kisojen mestarin Mathias Morgensterin mitali himmeni hopeiseksi. Pronssille ylsi Viron Raino Kivi.

Hämäläinen paras suomalaista

Parhaiten suomalaisista menestyi Janniina Hämäläinen, joka otti ketjunvaihdossa pronssia ja ylsi kokonaiskilpailun kuudenneksi.

Itävaltalaiset veivät kaksoisvoiton myös naisten sarjassa. Ykköseksi ylsi Carina Modl ja kakkospallille kipusi Barbara Rinnhofer. Pronssin vei Japanin Yui Muto.

Nuorten sarjassa ei suomalaisia ollut. Alle 24-vuotiaiden juniorien sarjan voiton vei Slovenian Aljaz Bajc, kakkoseksi sahasi Itävallan Markus Buchebner ja kolmas oli Tshekin Jan Andel.

Nuoria sahureita kaivataan

Pula uusista kisailijoista uhkaa Suomen pitkiä perinteitä moottorisahauksen kansainvälisissä kilpailuissa. Historian hämärissä suomalaissahurit kilpailivat kultamitaleille, mutta nyt harrastajakunta harvenee.

”Laita siihen etsintäkuulutus nuorista metsureista tai arboristeista, jotka haluaisivat hienon harrastuksen tästä kisahommasta… parhaat pääsevät hienoihin paikkoihin kisaamaan”, vetoaa Suomen joukkueen tekninen johtaja Jukka Peltonen.

Seuraavat kisat järjestetään Sloveniassa vuonna 2026.