Elokuun 15. päivä lähtien juurikääpää ehkäisevä kantokäsittely toteutetaan jälleen normaalisti. Maa- ja metsätalousministeriö päätyi lieventämään juurikäävän torjuntaa ja lyhentämään kantokäsittelykautta viime toukokuussa. Syynä oli Venäjän hyökkäyssodasta aiheutunut epävarmuus juurikäävän torjuntaan käytettävän urean sekä harmaaorvakka-pohjaisen torjunta-aineen saatavuudessa. Kantokäsittelyainepulan pelättiin vaikeuttavan huoltovarmuuden kannalta tärkeitä hakkuita.
Nyt maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt kumota kantokäsittelykautta lyhentäneen asetusmuutoksen ja palauttaa kantokäsittelyvelvoitteen ennalleen.
”Keväällä laatimamme kyselykierroksen ja juuri päättyneen lausuntokierroksen perusteella torjunta-aineiden saatavuustilanne on kevään jälkeen parantunut ja epävarmuus niiden riittävyydestä on vähentynyt”, kertoo asiantuntija Aleksi Nurmi maa- ja metsätalousministeriöstä.
”Ministeriö on harkinnassaan painottanut metsien hyvän terveydentilan ylläpitoa ja päätynyt siihen, että juurikäävän torjuntavelvoite tulisi sen vuoksi palauttaa lievennystä edeltävälle normaalitasolle”, Nurmi jatkaa.
Metsänomistajalle ilouutinen
Normaalisti laki velvoittaa juurikääpää torjuvaan kantokäsittelyyn toukokuun alusta marraskuun loppuun, kun hakkuuvuorokauden alin lämpötila on nolla astetta tai sen yli. Määräaikainen hätäasetus poisti kantokäsittelyvelvoitteen turvemailta ja nosti lämpötilarajaa seitsemään asteeseen ja siten lyhensi kantokäsittelykautta. Nyt asetusmuutos kumotaan elokuun puolivälissä ja edessä on paluu normaaliin.
Metsänomistajille kyseessä on ilouutinen, sillä hätäasetus mahdollisti hakkuiden tekemisen juurikäävän itiöinnin aikaan ilman torjuntakäsittelyä. Tämä lisäsi riskiä juurikääpälahon leviämiselle metsiin.
Myös kantokäsittelyaineiden toimittajat ja valmistajat ovat varmasti tyytyväisiä, sillä he ovat ihmetelleet asetusmuutosta alusta alkaen ja vakuuttaneet torjunta-aineiden riittävän.
Juurikääpä on yksi merkittävimmistä metsätuhon aiheuttajista Suomessa. Pahimmillaan se voi lahottaa koko arvokkaimman tyvitukin.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään