Ministeriö haluaa merkittävää lisäystä nuoren metsän hoitoon

Maa- ja metsätalousministeriö panostaisi metsien kasvuun seuraavalla hallituskaudella.

Maa- ja metsätalousministeriön virkamiehet ovat laatineet omat esityksensä tulevaan hallitusohjelmaan. Ministeriön tavoitteena on rakentaa uusiutuvaa Suomea – uusiutumiskykyistä, taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää ruokajärjestelmää ja luonnonvarataloutta sekä innovatiivista paikkatietojärjestelmää.

Vaikka paino on maataloudessa, myös metsäasiaa esityksistä löytyy. Esiin nousee muun muassa kasvun lisääminen: Uudistamisessa on syytä käyttää menetelmiä, joilla saadaan aikaan ripeästi tuottavat ja täystiheät puustot. Nuoret metsät on hoidettava laadukkaasti ajallaan ja kertyneet hoitorästiit purettava. Tämä vaatii merkittävää lisäystä ennen kaikkea nuoren metsän hoidon määriin, ministeriö linjaa.

Osalta kohteista voidaan kerätä pieniläpimittaista energiapuuta. Tähän, myös huoltovarmuuden kannalta tärkeään työhön pitäisi aktivoida myös metsänomistajia.

Tuhkalannoitusta lisää

Paljon esillä olleeseen ensiharvennusjälkeen toivotaan parannusta. Laadun parantamiseen, seurantaan ja menetelmiin on panostettava, myös koulutusta ja neuvontaa on lisättävä, ministeriö ehdottaa.

Hiilensidontaa voidaan lisätä lannoituksella. Nykyistä laajamittaisempi ja täsmällisesti kohdennettu lannoitus voidaan toteuttaa tutkimus- ja edistämistoimien tuella. Tietoa mahdollisista lannoituskohteista voisi viedä esimerkiksi Metsään.fi-palveluun. Tavoitteena on lisätä metsien vuotuista tuhkalannoitusta 37 000 hehtaariin vuoteen 2028 mennessä.

Myös metsänjalostukseen tulisi panostaa. Sitä varten Luonnonvarakeskuksen Haapastensyrjän toimipaikan kasvihuoneinfrastruktuuria on lisättävä ja uudistettava vastaamaan nykypäivän tarpeita. Lisäksi metsänjalostusohjelman kattavuutta tulisi laajentaa rauduskoivun osalta pohjoisemmaksi, poronhoitoalueen etelärajaan saakka. Sekin vaatii lisäresursseja, ministeriöstä todetaan.

Lisärahoitusta tarvitaan myös siemenviljelysten perustamisohjelman ripeämmän etenemisen varmistamiseksi ja tulevaisuuden siementarpeen täyttämiseksi.

Lisää aiheesta: Metsätiedepaneelilta vinkit hallitusneuvottelijoille

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat