Ministeriö: Ennallistamista tullaan tekemään yksityismaillakin

Ensi vaiheessa ennallistettavia alueita tullaan hakemaan Natura-mailta.

Elokuussa voimaantullut EU:n ennallistamisasetus tulee ulottumaan myös yksityismaille, maa- ja metsätalousministeriöstä arvioidaan.

Asetuksen ennallistettavia, metsäisiä luontotyyppejä ovat muun muassa boreaaliset luonnonmetsät, harjumetsät, lehdot ja puustoiset suot. Asetuksen mukaan huonokuntoisista luontotyyppien pinta-alasta 30 prosenttia on ennallistettava vuoteen 2030 saakka, 60 prosenttia vuoteen 2040 mennessä ja 90 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Alkuun ennallistettavia alueita on tarkoitus hakea Natura-suojelualueverkosta. Se ei kuitenkaan tule todennäköisesti riittämään. Ministeriön arvion mukaan ennallistettavista metsäisistä luontotyypeistä noin 2–4 miljoonaa hehtaaria on Naturan ulkopuolella.

”Jo vuoden 2040 tavoite (60 prosenttia) on niin suuri, että joudutaan varmaan menemään Naturan ulkopuolelle. Silloin tämä koskee jo yksityisiä metsänomistajia”, arvioi maa- ja metsätalousministeriön johtava asiantuntija Katja Matveinen torstaina Metsä ja media -paneelissa.

EU:n komissio on arvioinut asetuksen tuovan Suomelle vajaan miljardin euron vuotuiset kustannukset. Summasta kuitenkin iso osa liittyy toimiin, joita jo esimerkiksi vesistöissä tehdään. Ympäristöministeriön arvio on, että kustannuksia kertyisi noin 300 miljoonaa euroa vuosittain.

Ennallistamissuunnitelman tekeminen on parhaillaan käynnistymässä ja organisoitumista. Työtä tehdään ympäristöministeriön johdolla.

Media ja metsä -paneelin järjestivät Yle ja Suomen metsäyhdistys.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto