Metso-monimuotoisuus ohjelma eteni viime vuonna hyvin: tavoitteet ylitettiin niin pysyvän suojelun kuin ympäristötukisopimusten osalta, maa- ja metsätalousministeriöstä ja ympäristöministeriöstä kerrotaan.
Pysyvään suojeluun siirtyi noin 4 800 hehtaaria metsää ja määräaikaisesti rauhoitettiin noin 300 hehtaaria. Suojeltujen kohteiden keskikoko on vajaa 11 hehtaaria. Suojelupinta-ala kasvoi eniten Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan ely-keskusten alueilla. Pysyvän suojelun keskimääräinen korvaus oli viime vuonna vajaa 6 800 euroa hehtaarilta.
Ympäristötukisopimusten ja luonnonhoitohankkeiden piiriin saatiin runsaat 4 500 hehtaaria, mikä on liki neljännes enemmän kuin vuotta aiemmin. Kasvua selittää parantunut rahoitustilanne ja se, että metsänomistajat ovat tarjonneet ohjelmaan aiempaa enemmän kohteita.
Eniten ympäristötukisopimusten pinta-ala kasvoi Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Pirkanmaalla. Kaikkiaan kymmenvuotisia ympäristötukisopimuksia tehtiin viime vuonna yli 1 600 kappaletta. Tukikohteiden keskikoko on vajaa kolme hehtaaria. Keskimääräinen korvaus kymmenvuotisesta sopimuksesta oli noin 2 100 euroa hehtaarilta.
Kaikkiaan Metso-korvauksia maksettiin metsänomistajille viime vuonna 43 miljoonaa euroa, josta 33 miljoonaa euroa kohdistui pysyvään suojeluun ja 10 miljoonaa euroa määräaikaisiin ympäristötukisopimuksiin ja luonnonhoitohankkeisiin.
Ympäristötukeen tarvitaan lisärahoitusta
Tänä vuonna Metso-ohjelman tavoitteena on suojella pysyvästi vähintään 4 000 hehtaaria. Suojelussa etusijalla ovat edelleen Etelä-Suomen kohteet, mutta arvokkaita metsäkohteita suojellaan koko maassa.
Ympäristötukisopimuksia tavoite on tehdä 3 400 hehtaarille ja luonnonhoitoa 250 hehtaarille. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää selvää rahoitustason nostoa seuraaviksi vuosiksi. Metsänomistajien kiinnostus vapaaehtoista suojelua kohtaan on suurta, joten lisärahoitus edistäisi metsiensuojelua tehokkaasti, ministeriöt arvioivat.
Metson nykyinen ohjelmakausi päättyy vuonna 2025. Ohjelmaa on kuitenkin päätetty jatkaa myös vuosina 2026-2030.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään