Metsitys on tehokas keino hillitä ilmastonmuutosta

Tutkimusprofessori Jari Liskin mukaan Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin ei ylletä päästöjä vähentämällä. Tarvitaan myös nieluja.

Mika Anttonen uskoo biopolttoaineiden sekoitusvelvoitteen maksavan Suomelle miljardi euroa vuosittain. (Kuvaaja: Eliisa Kallioniemi)
Mika Anttonen uskoo biopolttoaineiden sekoitusvelvoitteen maksavan Suomelle miljardi euroa vuosittain. (Kuvaaja: Eliisa Kallioniemi)

Pariisin ilmastosopimuksessa maailman maat sopivat pyrkivänsä siihen, että ilmaston lämpeneminen saadaan pysäytettyä kahteen asteeseen. Toistaiseksi maiden ilmoittamat toimet ovat olleet vaatimattomia, totesi Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Jari Liski St1:n järjestämässä Energiaparlamentissa eilen.

”Kahden asteen tavoitteeseen ei ole mahdollista päästä pelkästään päästöjä vähentämällä, hiiltä on myös pystyttävä ottamaan pois ilmakehästä.”

Hiilen poistoon on monia keinoja, joista mikään ei yksin ratkaise ongelmaa. Toisin kuin vielä pari vuotta sitten arvioitiin, tekninen hiilen talteenotto on osoittautunut vielä liian kalliiksi.

”Metsitys ja maaperän hiilensidonnan edistäminen ovat tällä hetkellä kaikkein tehokkaimmat keinot”, sanoi Liski.

St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen toivoo, että puheista ja powerpointeista päästäisiin jo käytännön toimiin.

Hallituksen suunnitelmaa vähentää tieliikenteen päästöjä nostamalla biopolttoaineiden sekoitusvelvoite 30 prosenttiin hän pitää ongelmallisena. Biomassa ei riitä, ja sitä joudutaan tuomaan ulkomailta. Velvoitteen Anttonen arvioi maksavan Suomelle miljardi euroa vuodessa.

”Sen sijaan, että tuodaan paistinrasvaa Kiinasta, raha kannattaisi käyttää siihen, että istutetaan metsää”, sanoi Anttonen.

St1 on käynnistänyt projektin, jossa tutkitaan metsityksen mahdollisuuksia hiilensidonnassa. Pääyhteistyökumppaneina hankkeessa ovat Luonnonvarakeskus ja Ilmatieteen laitos.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka