Suomen metsien hiilinielun päivitetty Lulucf-asetuksen vertailutaso tuotti odotetusti hieman alemman arvion tulevista hakkuista kuin aikaisempi versio.
Kun keväällä Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvio runkopuun vuosittaisesta hakkuukertymästä 2021–2015 oli 83 miljoonaa kuutiometriä, tänään julkistettu arvio on 76,7 miljoonaa kuutiometriä.
Hiilidioksiditonneiksi muutettuna metsien vuotuinen hiilinielu on laskelman mukaan keskimäärin –21,16 miljoonaa tonnia.
Vertailun vuoksi, ennätysvuonna 2018 runkopuuta hakattiin 78 miljoonaa kuutiota ja metsien jyrkästi pienentynyt hiilinielu oli noin –18 miljoonaa hiilidioksiditonnia.
Laskelman teki Luonnonvarakeskus (Luke) eri alojen tutkijoiden yhteistyönä, ja siinä otettiin huomioon myös tutkijayhteisön esittämiä huomioita.
Lulucf-asetus ohjaa EU-maiden maan ja metsien käyttöä. Suomen, kuten useimpien muidenkin EU:n metsämaiden, vertailutasolaskentaa on tarkistettu Euroopan komission vaatimuksesta.
”Asetus ei koske yksittäisiä metsänomistajia tai teollisuuslaitoksia, vaan tarkastelu tehdään valtion tasolla”, metsäneuvos Heikki Granholm maa- ja metsätalousministeriöstä muistutti Helsingissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Arvio hakkuista suuntaa antava
Vertailutaso perustuu kunkin maan vuosien 2001–2009 metsien käyttöön. Suomessa kestävän hakkuutason määrittelyyn on käytetty metsätalouden analyysi- ja suunnitteluohjelmisto Melaa, Tapion hyvän metsänhoidon suosituksia ja 3,5 prosentin korkokantaa.
”Arvio hakkuista on vain suuntaa antava. Tuon jälkeen esimerkiksi metsänhoitotavat ovat muuttuneet”, totesi apulaisprofessori Aleksi Lehtonen Lukesta.
Kyseessä ei siis ole ennuste hiilinielun kehittymisestä vaan EU:n antamien kriteerien mukaan tehty laskelma, johon vuonna 2027 verrataan toteutuneita ilmastopäästöjä. Jos ne ovat vertailutasoa suuremmat, päästöjä täytyy kompensoida tavalla tai toisella. Jos taas metsien hiilinielu on ennakoitua suurempi, ylijäämällä voi paikata muun maankäytön päästöjä.
”Laskentaan liittyy epävarmuuksia ja menetelmiä kehitetään jatkuvasti. Jos kasvihuonekaasuinventaariossa käytetyt menetelmät muuttuvat tulevaisuudessa, myös hiilinielun vertailutaso lasketaan uudelleen”, Lehtonen sanoi.
Maa- ja metsätalousministeriö toimittaa päivitetyn vertailutasoraportin komissiolle joulukuun loppuun mennessä. Sitä ennen raportti esitellään vielä ilmastopoliittiselle ministerityöryhmälle ja sitä käsitellään EU:n metsäjaostossa.
EU:n komissio vahvistaa jäsenvaltioiden metsien vertailutasot ensi vuoden aikana.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään