Suomen metsäkeskus jatkaa metsien inventointia tänä kesänä 23 uudella alueella ja yhteensä 4,4 miljoonan metsähehtaarin alalla. Näiden alueiden metsävaratiedot valmistuvat vuoden 2025 aikana.
Metsäkeskus inventoi Suomen metsiä ja tuottaa tietoa muun muassa metsien puustosta, hoito- ja hakkuumahdollisuuksista sekä metsäluonnosta.
Parhaillaan Metsäkeskuksessa tuotetaan vuonna 2023 inventoitujen alueiden metsävaratietoja. Näiden 21 alueen ja 4,2 miljoonan hehtaarin metsävaratiedot julkaistaan vuoden loppuun mennessä.
Metsänomistajat voivat katsoa oman metsänsä tietoja Metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelusta. Tietojen avulla he voivat suunnitella metsien hakkuita ja hoitotöitä sekä saada tietoa metsänsä arvokkaista luontokohteista ja suojelumahdollisuuksista.
Lentokoneet ilmassa ja koealamittaajat maastossa
Suomen metsäkeskuksen metsien inventoinnissa yhdistetään kolmen eri tietolähteen tiedot erilaisia laskentamenetelmiä hyödyntäen. Lentokoneesta tehtävä laserkeilaus, ilmakuvaus ja maastossa tehtävät koealamittaukset ovat olleet inventoinnin lähtöaineistoja jo yli 15 vuoden ajan, mutta jokaisessa on tapahtunut menetelmä- ja laitekehitystä.
Laserkeilauksia ja ilmakuvauksia toteutetaan vuosittain osana Maanmittauslaitoksen koordinoimaa kansallista laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmaa. Sen mukaiset laserkeilaukset tehdään kuuden vuoden aikana (2020–2025). Ilmakuvaukset tehdään kolmessa vuodessa.
Lisäksi kesäkaudella maastossa liikkuu kymmenittäin Metsäkeskuksen metsäammattilaisia ja harjoittelijoita mittaamassa puustotietoja koealoilta.
Koealamittauksia myös ostetaan tänä vuonna yhdeksällä hankkeella kaupallisilta toimijoilta. Koealamittaus ei vahingoita puustoa tai maaperää.
Metsäkeskus päivittää metsävaratietoa inventointien välillä eri tietolähteitä ja puuston kasvumalleja käyttäen. Uutena tietolähteenä ovat hakkuukoneilta tulevat tiedot hakkuiden rajauksista, hakkuutavoista ja -ajankohdista. Tätä tietoa on jo satojen tuhansien hehtaarien alalta.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään