Hallitus pyrkii estämään metsävähennyksen hyödyntämisen metsärahastojen yhteismetsissä sekä sellaisissa yhteismetsissä, joiden yhteismetsäosuuksista luonnolliset henkilöt omistavat alle puolet. Asiaa koskeva lakiesitys on parhaillaan lausuntokierroksella.
Lakiesityksessä esitetään tuloverolakiin lisättäväksi virkettä, jossa yhteismetsien oikeutta metsävähennykseen täsmennettäisiin. Esityksen mukaan yhteismetsällä olisi oikeus metsävähennyksen tekemiseen vain, jos sen osakaskunnan osuuksista vähintään puolet on luonnollisten henkilöiden ja kuolinpesien omistuksessa, eikä näiden omistus perustu sijoitusrahastolaissa (213/2019) tai vaihtoehtorahastojen hoitajista annetussa laissa (162/2014) säädettyyn sijoitus- rahastoon tai vaihtoehtorahastoon tehtyyn sijoitukseen.
Sellaisia yhteismetsiä, joiden osuuksista alle puolet on muiden kuin luonnollisten henkilöiden ja kuolinpesien omistuksessa, on Maanmittauslaitoksen mukaan yhteensä 12 kappaletta. Niistä 1–2 on metsärahastojen omistuksessa, lopuissa on muista syistä osakkaina pääosin muita kuin luonnollisia henkilöitä. Esityksen seurauksena metsävähennysoikeus poistuisi näiltä kaikilta 12 yhteismetsältä.
Vähennysoikeuden poistamisen vaikutus yhteisöverotuottoon olisi arviolta korkeintaan joitakin satoja tuhansia euroa, todennäköisesti jopa vähemmän. Ensi vuoden yhteisveron tuottoon muutoksen vaikutuksen arvioidaan olevan vähäinen. Koska esityksessä mainitut 1–2 metsärahastoa saattavat organisoida toimintaansa uudelleen, on mahdollista, että vaikutuksia yhteisöverotuottoon ei käytännössä ole lainkaan, valtiovarainministeriön esityksessä todetaan.
Metsäteollisuus ry: Lisää kiinteistökaupan epävarmuutta
Metsäteollisuus ry torppaa esityksen lausunnossaan. Sen mukaan verovelvollisien aikaisemmin muodostuneen metsävähennyspohjan hyödyntämismahdollisuuksia ei tule poistaa tai rajata, koska nykylainsäädännön mukainen vähennysoikeus on ollut merkittävä tekijä metsäkiinteistöjen hankinnassa. Lakimuutos lisäisikin metsäkiinteistökauppaa koskevaa epävarmuutta tilanteessa, jossa metsätilamarkkinan toimintaa pitäisi poikemminkin edistää.
Lisäksi Metsäteollisuus muistuttaa, että muutosehdotus koskisi varsin rajallista verovelvollisten määrää, käytännössä muutamaa yhteismetsää.
Mikäli metsärahastojen metsävähennysoikeutta halutaan rajoittaa, se tulisi toteuttaa niin, että uusia metsäkiinteistöjä hankittaessa hyvin rajatulle joukolle ei muodostuisi uutta metsävähennyspohjaa, järjestö katsoo.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Metsäteollisuus ry:n mielestä vähennysoikeutta ei pitäisi poistaa yhteismetsien jo hankkimista tiloista, koska hankintapäätöksiin on aikanaan vaikuttanut ko. oikeus.
Mielestäni oikeus voidaan poistaa, koska metsävähennys oli alun perinkin tarkoitettu vain luonnollisille henkilöille.