Metsätuholain muutosesitys eduskuntaan, tavoitteena on pienentää tuhoriskejä

Päivitetyn lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen metsätuholain muuttamiseksi. Lainmuutoksella pyritään pienentämään tuhoriskejä – muutokset koskevat kirjanpainaja- ja juurikääpätuhojen ehkäisemisen tehostamista sekä omavalvontavelvoitteen laajentamista uusiin toimijaryhmiin.

Metsätuholain mukaan touko-syyskuussa hakattu kuorellinen puutavara on kuljetettava metsästä tiettyihin päivämääriin mennessä. Määräpäivien osalta Suomi on jaettu kolmeen vyöhykkeeseen.

Lakimuutoksessa tiettyjä keskiseen Suomeen (B-alue) kuuluvia alueita, joilla on tarve aikaistaa kuusipuutavaran poiskuljetusta, esitetään siirrettäväksi eteläiseen Suomeen (A-alue). Siellä määräaika kuusipuutavaran poistamiselle on jo 15. heinäkuuta 24. heinäkuuta sijaan.

Toisaalta esitetään, että pienet, alle 50 kuution mäntypinot vapautetaan poiskuljetusvelvoitteesta. Nykyisin raja on 20 kuutiota. Tutkimusten mukaan alle 50 kuution pinojen aiheuttama uhka lähimetsille on vähäinen.

Kantokäsittely myös sähkölinjojen raivauksilla

Lisäksi lakimuutoksessa esitetään kantokäsittelyvelvoitteen laajentamista. Jatkossa käsittely pitäisi uudistus- ja kasvatushakkuiden lisäksi tehdä myös ei-metsänhoidollisilla havupuuhakkuilla, esimerkiksi sähkölinjojen, rautateiden ja tienvarsien raivauksilla.

Kantokäsittelyvelvoitetta esitetään myös eteläisen Suomen mäntyvaltaisille turvemaiden metsille. Aiemmin velvoite ei ole näitä metsiä koskenut.

Muun muassa kotitarvehakkuu ja tutkimusmetsien hakkuut jäisivät edelleen kantokäsittelyvelvoitteen ulkopuolelle.

Lisäksi esityksessä ehdotetaan ammattimaista puunvälitystoimintaa harjoittavien toimijoiden sisällyttämistä omavalvonnan piiriin sekä Metsähallituksen aseman selkeyttämistä omavalvonnan osalta. Lakiin lisättäisiin myös velvoite kirjallisen omavalvontasuunnitelman laatimiseen.

”Lakiin esitettävät muutokset muodostavat vastuullisen kokonaisuuden, joka auttaa metsäalaa varautumaan entistä paremmin ilmastonmuutoksen haasteisiin”, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito