Metsätilamarkkina rauhoittui viime vuonna, tiloja välittävä Suomen Sijoitusmetsät Oy arvioi. Koko maassa kauppojen määrä laski vajaat yhdeksän prosenttia. Eniten kauppamäärät vähenivät prosentuaalisesti Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa.
”Yleinen taloudellinen epävarmuus ja korkotasojen nousu alkoivat hillitä pitkään jatkunutta ja voimakasta metsätilojen kysyntää. Metsätiloja myös tuli myyntiin vähemmän kuin vuonna 2021”, sanoo Suomen Sijoitusmetsien metsätietopäällikkö Eero Viitanen.
Kauppamäärien laskusta huolimatta myytyjen tilojen kokonaisarvo kasvoi liki 18 prosenttia. Suurinta nousu oli Etelä-Suomessa, 29 prosenttia. Arvon nousu selittyy osin puustolla, viime vuonna myydyillä tiloilla oli keskimäärin kahdeksan prosenttia enemmän puuta kuin edellisvuonna myydyillä.
Myös hintataso kohosi. Suomen Sijoitusmetsien metsäkiinteistöjen hintatason muutosta kuvaava markkinahintaindeksi jatkoi nousuaan viime vuonna, joskin edellisvuotta rauhallisemmin. Vuonna 2021 hinnat nousivat 11 prosenttia, viime vuonna kasvu jäi runsaaseen 8 prosenttiin.
”Väli-Suomessa nousu jatkui hieman alle kymmenen prosentin vauhdissa. Lapissa nousua oli vain 4,6 prosenttia”, Viitanen sanoo.
Hänen mukaansa hintojen nousun rauhoittuminen on kaikkien toimijoiden kannalta hyvä asia.
”Myyjille hyvää on se, että hinnat ovat edelleen korkealla mutta mahdollista kiinteistön myyntiä ei enää tarvitse lykätä rajun hinnannousun toivossa.”
Ammattimaisten metsäsijoittajien – esimerkiksi rahastojen ja sijoitusyhtiöiden – rooli markkinoilla oli aiempaa näkyvämpi.
”Ammattimaisten ostajien osuus metsätilakauppojen kappalemääristä kasvoi vuoden aikana koko maassa 43 prosenttiin ja euroissa mitattuna jopa 56 prosenttiin. Osuus oli suurin Väli-Suomessa, noin puolet kauppojen lukumäärästä ja peräti 66 prosenttia kauppojen arvosta”, Viitanen sanoo.
Viime vuonna myydyn metsätilan koko oli keskimäärin 35 hehtaaria ja arvo 158 000 euroa.
Lisää aiheesta: Hannun hintaseuranta | Rauhoittuvatko markkinat?
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään