Metsäteollisuuden jäteliemet nostivat puupolttoaineiden käytön ennätystasolle

Tilastokeskuksen mukaan puupolttoaineet olivat viime vuonna Suomen käytetyin energialähde.

Uusiutuvien energialähteiden käyttö lisääntyi Suomessa viime vuonna kolme prosenttia. Samalla niiden osuus energian kokonaiskulutuksesta nousi prosenttiyksiköllä 37 prosenttiin, Tilastokeskus kertoo.

Edellisvuodesta puupolttoaineiden käyttö kohosi neljä prosenttia 376 338 terajouleen. Bioenergia ry:n mukaan puupolttoaineiden käyttö ei koskaan aiemmin ole ollut näin korkealla tasolla.

Nousuun vaikutti ennen muuta metsäteollisuuden jäteliemien käytön lisääntymisellä yhdeksällä prosentilla. Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö pysyi sen sijaan edellisvuoden tasolla. Puupolttoaineet olivat 27 prosentin osuudellaan myös Suomen käytetyin energialähde.

Muista uusiutuvista tuulivoiman tuotanto kasvoi reilun viidenneksen, mutta vesivoiman laski 10 prosenttia.

Pula puupolttoaineista nosti turvetta

Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käyttö kasvoi kaksi prosenttia. Niiden osuus energian kokonaiskulutuksesta oli 40 prosenttia. Öljyn ja hiilen kulutus laski muutaman prosentin, mutta maakaasun lisääntyi 12 prosenttia. Turpeen käyttö kasvoi liki neljänneksellä, tähän vaikutti puupolttoaineiden hankinnan vaikeudet alkuvuonna.

Energian kokonaiskulutus nousi viime vuonna 1,38 miljoonaan terajouleen, mikä on kaksi prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Energiankäytön hiilidioksidipäästöt nousivat kolme prosenttia, lähinnä turpeen lisääntyneen käytön takia.

Kotimaisilla vahva vuosi

Bioenergia ry:n mukaan viime vuosi oli kotimaisille polttoaineille vahva.

”Kotimaisen energian lisäkäytöllä Suomi pystyi viime vuonna leikkaamaan kallistuneen ulkomaisen energian tuontia. Suomalainen metsäteollisuus kukoisti ja se näkyi kotimaisen puuenergian kasvuna”, toteaa Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka.

Vuosi oli hyvä myös energiaturpeella. Se oli Bioenergian mukaan kuitenkin monella tapaa poikkeuksellinen, pitkän aikavälin kehitysnäkymä energiaturpeella onkin laskeva.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka