Esitys metsästyslain muutoksesta on lähetetty eduskuntaan. Lakiesityksellä pyritään mahdollistamaan suurpetojen kannanhoidollinen metsästys Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriön valmistelema esitys hyväksyttiin valtioneuvostossa eilen torstaina.
Esityksen mukaan maa- ja metsätalousministeriö saisi valtuuden asettaa päämäärän suurpetojen kannanhoidolliselle metsästykselle lajikohtaisesti ja kannanhoitoalueittain asetuksessa. Ministeriön asetuksessa päämääriä voitaisiin tarkastella ja täsmentää vuosittain parhaan tiedon pohjalta.
Kyseessä ei olisi yleinen kannanhoidollisen metsästyksen päämäärä, vaan lajeittain ja lajien kannanhoitoalueittain määritetty päämäärä. Muutoksella pyritään ottamaan huomioon sekä EU:n tuomioistuimen että Suomen korkeimman hallinto-oikeuden oikeuskäytäntö.
Tällä hetkellä suurpetojen kannanhoidollisten poikkeuslupien päämäärä kuvataan poikkeuslupapäätöksissä Suomen riistakeskuksen käyttämän harkintavallan rajoissa.
Ministeriön asetuksella voitaisiin jatkossa asettaa myös lajin suotuisan suojelutason viitearvo. Sen avulla voidaan arvioida poikkeamisen vaikutus suotuisan suojelutason säilyttämiseen tai saavuttamiseen.
Lakimuutokset on tarkoitus saada voimaan jo toukokuussa.
”Esitettävät metsästyslain muutokset ovat osa toimia kohti tasapainoisempaa suurpetopolitiikkaa, jossa kannanhoidollinen metsästys on mahdollista. Hallituksen esityksellä vahvistetaan riistahallinnon keinoja perustella suurpetojen kannanhoidollisia lupapäätöksiä aiempaa pitävämmin”, toteaa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah tiedotteessa. Hänen mukaansa Suomi jatkaa myös aktiivista vaikuttamista, jotta suden suojeluasemaa alennetaan EU:n luontodirektiivissä.
Kuka kantaa vastuun?
MTK suhtautuu hallituksen esitykseen happamasti. Järjestön mukaan lakimuutos on riittämätön etenkin suden kannanhoidollisen metsästämisen sallimiseen.
Esityksen suurin puute liittyy suotuisan suojelutason viitearvoon, joka jää esityksessä täsmentämättömän asetuksenantovaltuuden varaan. MTK pitää ehdottoman tarpeellisena, että viitearvosta tehdään metsästyslakiin erillinen pykälä, jossa säädetään muun ohella viitearvon määrittämisen perusteista. Viitearvosta säätäminen on erityisen tärkeää suden osalta, järjestö toteaa.
MTK korostaa, että kasvavan ja kesyyntyvän petokannan takia ei ole aikaa suppeille juridisille kokeiluille. Nyt on tehtävä kaikki, mitä kannanhoidollisen metsästyksen aloittaminen vaatii.
Kuka kantaa vastuun, jos esitetyt lakimuutokset eivät ole riittäviä karhun, ilveksen ja suden osalta ja ahdinko suurpetojen kannanhallinnassa syvenee, järjestö kysyy.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään