Metsänomistajille on tarjolla uusia verkkopalveluja. Metsäkeskuksen verkkosivuilta löytyy muun muassa uusi luovutusvoittoverolaskuri, laajennettu metsälahjavähennyslaskuri ja uudistunut metsien yhteisomistusta osio.
Uudella metsätilan luovutusvoittoverolaskurilla voi arvioida metsäkiinteistön luovutusvoiton tai -tappion ja hankintameno-olettaman sekä luovutusvoitosta maksettavan veron määrän. Laskuri soveltuu parhaiten tilanteisiin, joissa yhden henkilön tai kuolinpesän omistama metsätila myydään kokonaisuutena.
Laajennetulla metsälahjavähennyslaskurilla voi laskea metsälahjavähennyspohjan kaikista vuodesta 2017 alkaen tehdyistä metsien lahjoituksista. Metsän lahjana saanut voi nyt ottaa käyttöön hänelle lahjoituksesta mahdollisesti muodostuneen metsälahjavähennysoikeuden.
Etsi laajentuva yhteismetsä
Uudistetut yhteisomistusverkkosivut sisältävät tietopaketteja erilaisista omistusmuodoista, sukupolvenvaihdoksesta sekä kuolinpesän ja yhtymän sujuvasta toiminnasta. Tarjolla on myös ohjeita myös kuolinpesän ja yhtymän purkamiseen. Sivustonlinkit ohjaavat muun muassa veroseuraamuksia ja maanmittaustoimituksia kuvaaville ja asiointiin opastaville Verohallinnon ja Maanmittauslaitoksen sivuille.
Myös yhteismetsiä koskevat aineistot on päivitetty. Uutta on karttapalvelu, josta löytyvät tiedot laajenemishaluisista yhteismetsistä. Sen avulla voi selvittää, olisiko oman metsän lähellä sellaista yhteismetsää, jonka kanssa kannattaisi neuvotella oman metsän liittämisestä yhteismetsäosuuksia vastaan.
”Yhteismetsille on tarjolla nyt entistä kattavammin neuvontamateriaalia hyviin hallintokäytäntöihin ja toiminnan ohjaukseen. Verkkopalvelut ovat hyvä työkalu myös metsäalan toimijoille heidän asioidessaan metsänomistajien kanssa”, toteaa hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Satu Rantala maa- ja metsätalousministeriöstä tiedotteessa.
Verkkosivupalvelujen päivitystä ja uusien aineistojen tekoa on rahoittanut maa- ja metsätalousministeriö, toteutuksesta ovat vastanneet Tapio, Suomen metsäkeskus ja Maanmittauslaitos.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään