Metsäministerit päättivät lisätä yhteistyötä metsiin kohdistuvien riskien hallinnassa

Tavoitteena on vahvistaa metsien sopeutumiskykyä muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin ja niiden vaikutuksiin.

Euroopan metsäministerit ovat päättäneet perustaa uuden toimielimen, joka keskittyy metsiin kohdistuvien riskien ennakointiin ja hallintaan. Perustettava Forest Risk Facility -toimielin tukee rajat ylittävää riskien hallintaa kestävän metsätalouden keinoin. Tavoitteena on vahvistaa metsien sopeutumiskykyä muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin ja niiden vaikutuksiin.

Ilmastomuutoksen arvioidaan lisäävän metsien terveysriskejä. Riskien hallinta ja tuhoihin reagointi vaativat eurooppalaisen yhteistyön tiivistämistä.

Euroopan metsäasioista vastaavat ministerit kokoontuivat Bonnissa Forest Europe -konferenssissa lokakuun alussa. Kyse on yleiseurooppalaisesta vapaaehtoisesta metsäpoliittisesta prosessista, joka on toiminut vuodesta 1990.

Ministerit vahvistivat kokouksessa myös sitoutumisensa kestävään metsätalouden edistämiseen sekä kriteerien ja indikaattoreiden kehittämiseen.

”Kun luonnonvarojen kysyntä kasvaa, metsien merkitys uusiutuvana luonnonvarana korostuu entisestään. Meidän on varmistettava, että metsämme pysyvät terveinä, elinvoimaisina ja kasvukykyisinä myös tulevaisuudessa”, totesi maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah puheenvuorossaan.

Saksa on toiminut Forest Europe -metsäministerikonferenssin puheenjohtajamaana vuodesta 2021. Ensi vuoden alusta Ruotsi ottaa vetovastuun.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat