Metsäministerit: Nyt on taloudellisemman lähestymistavan aika

Viiden metsäisen EU-maan edustajat tapasivat Suomessa.

For Forest + -ryhmän edustajat kokoontuivat tällä viikolla Suomessa. Kuvassa etualalla Elfriede Moser Itävallasta, Marc Fesneau Ranskasta, Mateja Čalušić Sloveniasta, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) Suomesta ja Peter Kullgren Ruotsista.
For Forest + -ryhmän edustajat kokoontuivat tällä viikolla Suomessa. Kuvassa etualalla Elfriede Moser Itävallasta, Marc Fesneau Ranskasta, Mateja Čalušić Sloveniasta, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) Suomesta ja Peter Kullgren Ruotsista.

Biotalous on mahdollisuus, metsäpolitiikka kuuluu jäsenvaltioille ja EU:n metsiä koskevaan lainsäädäntöön tarvitaan joustavuutta. Tämä on Suomen ja neljän muun metsäisen EU-jäsenvaltion viesti tulevalle Euroopan komissiolle.

”Tarkoituksemme ei ole vaarantaa vihreitä aloitteita, mutta nyt on taloudellisemman lähestymistavan aika”, totesi Itävallan maa- ja metsätalous- sekä alue- ja vesihuoltoministeriön metsistä ja alueista vastaava osastopäällikkö Elfriede Moser tänään Vantaalla Königstedtin kartanossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Moser edusti Itävallan maa- ja metsätalous- sekä alue- ja vesihuoltoministeriä Norbert Totschnigia maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin (kd.) isännöimässä For Forest + -ryhmän tapaamisessa. Ryhmään kuuluvat Suomi, Ruotsi, Itävalta, Slovenia ja Ranska, ja sen tavoitteena on edistää EU:n metsäisten jäsenvaltioiden asioita EU:ssa.

Metsien monitorointi esillä

Tapaamisessa keskusteltiin muun muassa metsäsektoriin vaikuttavan EU-politiikan kehityksestä sekä metsien monitorointia koskevasta asetusehdotuksesta.

”Metsät ja metsäteollisuus ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa sekä kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamisessa. Metsien kyky tuottaa kestäviä, materiaalitehokkaita ja kierrätettäviä tuotteita niin koti- kuin ulkomaanmarkkinoille tiedostetaan yhä paremmin”, sanoi Ruotsin maaseutuministeri Peter Kullgren.

Metsien monitoroinnin osalta ryhmän yhteinen tavoite on hänen mukaansa suojella kansallisia inventointeja ja välttää lisäkuluja.

Suomen ja Ruotsin metsäteollisuuden kannalta suurin EU:hun liittyvä uhka on niin Essayahin kuin Kullgreninkin mukaan eri lainsäädäntöjen päällekkäisyys.

”Kenelläkään ei ole kokonaisnäkemystä esimerkiksi siitä, millaisia yhteisvaikutuksia metsäkatoasetuksella ja ennallistamisasetuksella on. Tästä ei puhuta tarpeeksi”, Essayah sanoi.

Yhteistyölle tarvetta

Essayah totesi tiedotustilaisuudessa, että aika ryhmän tapaamiselle oli nyt otollinen, sillä tulevan komission työohjelma on valmisteilla ja Euroopan parlamentin uudet jäsenet ovat aloittamassa työtään.

”On tärkeää, että EU:n metsäiset maat lisäävät yhteistyötään”, hän sanoi.

Ranskan maatalous- ja elintarvikeomavaraisuusministeri Marc Fesneau tähdensi, että on oleellista, että ryhmän jäsenillä on yhteinen näkemys, vaikka metsänhoidon käytännöt eri maissa vaihtelisivatkin. Samaa sanoi Slovenian maa-, metsätalous- ja ruokaministeri Mateja Čalušić.

Ranska liittyi For Forest + -ryhmään heinäkuussa. Siihen, miten hyvin viiden maan ryhmä saa äänensä kuuluviin EU:ssa, tapaamiseen osallistuneet eivät suoraan vastanneet. Essayahin mukaan ryhmän laajentaminen on pohdinnassa. Siitä hän on kuitenkin tyytyväinen, että muutkin kuin metsäiset EU-maat ovat alkaneet ymmärtää metsätalouden tärkeyden.

For Forest + -ryhmä kokoontui Vantaalla Königstedtin kartanossa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito