Rovaniemen koulutuskuntayhtymässä Redussa on huomattu, että metsäalan suosio on kasvussa.
Metsäkonekoulutuksen yhtä oppilaspaikkaa kohti on 1,44 ensisijaista hakijaa, kertoi toimialapällikkö Kyösti Paloniemi Lapin metsätalouspäivillä Ongelma on, että joka kolmas valmistuneista työllistyy metsäalan ulkopuolelle.
”Muutaman vuoden jälkeen enää 50–53 prosenttia työskentelee metsäkonealalla.”
Syitä on monia, mutta yksi tärkeimmistä on, että koulutus antaa hyvät valmiudet moneen työhön. Lapissa esimerkiksi kaivosyritykset palkkaavat mielellään nuoria metsäkoneammattilaisia.
”Metsästä pääsee joka paikkaan, mutta muualta ei helposti pääse metsään”, Paloniemi sanoi.
Metsäkoneyrittäjä Kimmo Kulojärvi Kemijärveltä arvioi, että yksi uusi syy on viime aikojen korjuujälkikeskustelu, joka on koettu kuljettajien ammattitaidon kyseenalaistamisena.
”Varmasti muutama kuski on nakannut kintaat tiskiin ja lähtenyt muualle töihin.”
Kulojärvi on huomannut, että työvoiman saanti on hankalaa. Kolmesta äskettäin avoinna olleesta paikasta yksi jäi täyttämättä.
Koneyrittäjien varatoimitusjohtaja Simo Jaakkolan mukaan sama ongelma näkyy koko maassa.
Järjestön talvella tekemän kyselyn mukaan joka toinen yritys oli palkkaamassa uusia tekijöitä. 85 prosenttia vastaajista kertoi kokeneensa vaikeuksia rekrytoinnissa tai ei ollut onnistunut siinä.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kannattaisiko vähän katsoa myös peiliin? Ite olen alotteleva kone kuski tai ainenkin yritän. 10 yrittäjää soitellu läpi/ tehny hakemuksia, niin ei kukaan halua aloittelijaa hommiin, kun se tuottaa pelkkää tappiota. Yks ei edes vaivaudu vastaamaan puhelimeen/ viesteihin vaikka näin kyseisen yrityksen hakuilmotuksen.
Asia korjaantuu heti, kun aloitteleva kuski sopii ehdot ja lupaa sitoutua yhdessä sovituksi ajaksi ”harjoittelupaikkaansa”.
Kun toiminta on rehtiä kaikin puolin, asiat sujuvat.