Metsäkeskus: Puolet männylle, kuusen viljelyn lasku jatkuu

Männyn viljely on lisääntynyt eniten Kymenlaaksossa.

Männyn ja koivun viljely ovat lisääntyneet, Suomen metsäkeskuksesta kerrotaan. Viime vuonna uudistusaloista puolet aiottiin uudistaa männylle, mikä neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisvuonna. Kuusen osuus laski 44 prosenttiin, ja rauduskoivun osuus nousi viiteen prosenttiin, metsänkäyttöilmoituksista selviää.

Kuusen viljely on ollut laskussa jo viimeisen neljän vuoden ajan.

”Metsänkäyttöilmoitukset kertovat hyvin sen, miten metsä uudistetaan hakkuun jälkeen. Puulaji vaihtuu vain harvoin suunnitellusta”, sanoo rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Ari Nikkola Metsäkeskuksesta tiedotteessa.

Hänen mukaansa metsänviljely onnistuu Suomessa pääsääntöisesti hyvin, mutta luontaisessa uudistamisessa on enemmän vaihtelua. Viime vuonna uudistushakkuita tehtiin noin 173 000 hehtaarilla.

Metsiä uudistetaan kuuselle eniten Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Savossa. Kuusen viljely on vähentynyt Etelä-Suomessa viime vuosina.

Männyn viljely on lisääntynyt eniten Kymenlaaksossa. Koivulle metsiä uudistetaan eniten Päijät-Hämeessä, Etelä-Savossa ja Uudellamaalla.

Uudistustavoissa ei muutoksia

Metsistä valtaosa – 68 prosenttia – uudistetaan taimia istuttamalla. Kylvön osuus on 17 prosenttia ja luontaisen uudistamisen 15 prosenttia.

Istuttaminen on suosiossa etenkin Pohjanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Pohjois-Savossa. Vähiten taimia istutetaan Pohjois-Suomessa, jossa uudistetaan eniten kylvämällä.

”Uudistamistavoissa ja niiden osuuksissa ei ole tapahtunut juuri lainkaan muutosta viime vuosina”, kertoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes.

 

Kommentit (1)

  1. MKI ei kyllä kerro uudistettavasta puulajista mitään. Osto laittaa sinne vaan defaulttina mätästyksen ja kuusen istutuksen, jos asiasta ei ole ollut erityistä puhetta. Tätä ei kannattaisi käyttää tietolähteenä lainkaan.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat