Hyvin hoidettu piennartasanne palvelee vuosikymmeniä ja helpottaa puunkorjuuta ja -kuljetusta suometsistä, tiedottaa Suomen metsäkeskus.
Suometsiin on rakennettu hieman yli 10 000 kilometriä piennartasanteita metsätalouden tuilla viime vuosikymmenten aikana. Näitä piennartasanteita koskee kymmenen vuoden kunnossapitovelvollisuus.
Suometsien hoidossa suositellaan nykyään välttämään liiallista kuivatusta sekä suosimaan peitteistä metsänkäsittelyä.
”Tämä on järkevää sekä ilmaston että vesistöjen kannalta. Korkeammalla oleva vedenpinnan taso vaikeuttaa kuitenkin entisestään puunkorjuuta, jolloin toimivien lähikulkuyhteyksien merkitys kasvaa”, sanoo metsänhoidon asiantuntija Tatu Viitasaari Metsäkeskuksesta.
Suometsien puunkorjuuta on mahdollista helpottaa parantamalla alueen kulkuyhteyksiä. Piennartasanteet ovat yksinkertaisia rakenteita, jotka on toteutettu tasoittamalla ojasta kaivettu maa ojan vierelle tiemäiseksi väyläksi.
Piennartasanteiden on tarkoitus kantaa raskasta puunkorjuu- ja kuljetuskalustoa myös sellaisena aikana, kun varsinainen suopohja ei kestä toistuvia lähikuljetuksia ja puukuormien ajoa. Näin kulkuyhteydet leimikolle ovat paremmat ja korjuukustannukset matalammat.
Tukea piennartasanteiden rakentamiseen
Moni piennartasanne tarvitsisi kunnostusta. Etenkin vesakkoa kannattaa poistaa piennartasanteelta tasaisin väliajoin tai muuten sen pohja muuttuu takaisin metsämaaksi. Metsänomistajien kannattaa huolehtia aikaisemmin tehdyistä investoinneista, sillä hyvät kulkuyhteydet edesauttavat puunmyyntiä suometsästä.
Metsänomistajien on mahdollista hakea metsätalouden tukea piennartasanteiden tekemiseen osana suometsän hoitohanketta. Tuen määrä on 1,35 euroa metriä kohden.
” Tukea on mahdollista saada vesiensuojelurakenteiden ja piennarteiden tekoon. Koska tuki piennarteihin säilyi uudessa metsätalouden kannustejärjestelmässä, nähdään piennartieverkosto selvästi tärkeänä osana suometsien puunkorjuuta”, sanoo rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Jussi Pirkonen Metsäkeskuksesta.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kyllä näin on piennarttasanteet tiet auttaa kulkemaan metsänhoitajaakin raivaussahalla suoritettavat ja taimien istutuksen auttaa on omalle maalle suunnitteella siis omalle maalle en naapurin maalle mene en rajalinjan yli mene ollenkaan En Joku kaupunkilaspoika oli halunnut mennä naapurinmaallekin oli tullut törmää törmäävä poislähtö
Usein piennartie tehdään ensin ja sitten vasta, jopa vuosien päästä, voidaan tehdä varsinaiset koneelliset metsänhoitotyöt.
Raivaussahan kanssa voi yrittää kulkea etukäteen kehnoakin piennartietä, mutta koneet eivät pehmeällä turvepohjalla pääse kulkemaan.
Avustukset saisivat olla helposti haettavissa, ilman pyrokratiaa.