Metsälehden saamien tietojen mukaan Suomen Metsäkeskuksen muutosneuvottelut päätettiin tänään. Toistaiseksi tiedossa ei ole, millaisiin ratkaisuihin Metsäkeskuksessa lopulta päädytään, koska muutosneuvotteluiden jälkeen työnantajalla on muutamia viikkoja aikaa määrittää tarvittavat toimet.
Muutosneuvottelut kestivät lakisääteiset kuusi viikkoa. Työntekijäpuolen toiveena oli, että neuvotteluita olisi jatkettu joulukuulle, jolloin valtion ensi vuoden budjetti vahvistetaan.
Työnantajapuolella tähän ei ollut halua, sillä ensi vuoden toimintaa halutaan päästä suunnittelemaan piakkoin. Jos budjettiin saadaan lisää rahaa, tilannetta harkitaan uudestaan.
Noin 80 ihmisen työsuhde katkolla
Muutosneuvotteluilla on tavoiteltu noin neljän ja puolen miljoonan euron vuotuisia säästöjä. Sen on ennakoitu tarkoittavan noin 80 Metsäkeskuksessa työskentelevän ihmisen työsuhteen päättymistä. Metsälehden tietojen mukaan muun muassa aluejohtajien toimet ovat vaarassa. Osin irtisanomisia voitaneen korvata eläkeratkaisuilla.
Säästöjä ennakoidaan muun muassa metsänomistajien neuvontaan ja elinkeinotoiminnan kehittämiseen. Lisäksi metsätalouden ympäristötukihankkeiden valmistelu siirretään Metsäkeskukselta muille toimijoille.
Ensi vuonna Metsäkeskuksen taloutta koettelee erityisesti uuden Metka-rahoitusjärjestelmän ylösajo Sampo-tietojärjestelmineen. Samaan aikaan vanhan kemeran hallinnointi jatkuu aina vuoteen 2026 asti. Vuonna 2025 valtio lisäksi vähentää Metsäkeskuksen rahoitusta.
”Metsänomistajat ja maakunnat suurimmat kärsijät”
Metsäkeskuksen leikkaukset tulevat iskemään pahimmin metsänomistajien neuvontaan, alueelliseen yhteistyöhön ja maakuntien elinkeinotoimintaan, ennakoi Metsäkeskuksen metsänhoitajia edustavan Loimun neuvottelupäällikkö Jukka Sippola.
”Henkilöresurssien vähentämisen jälkeen Metsäkeskuksen työ keskittyy hallintoon ja metsälain valvontaan. Metsänomistajien neuvonta ja elinkeinotoiminnan edistäminen jäävät taka-alalle”, Sippola sanoo.
Hänen mukaansa leikkaukset vievät myös pohjaa hallitusohjelman metsäkirjauksilta.
”Nykyisen hallituksen ohjelmassa on lukuisia erinomaisia metsäkirjauksia, kuten metsänhoitorästien purkamiseen tähtääviä kampanjoita, mutta ne eivät voi toteutua, jos rahoitusta supistetaan.”
Sippolan mukaan vielä pari vuotta sitten metsäalan työmarkkinat olisivat nielleet Metsäkeskukselta vapautuvat metsäammattilaiset, mutta nyt näkymät ovat nopeasti heikentyneet, joten uuden työpaikan löytäminen on aiempaa hankalampaa.
Lisätty Loimun Jukka Sippolan kommentit klo 15.10.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Koskapa säästää pitää, metsäneuvonnan moniportaisesta rakenteesta joutaa ottaa löysät pois. Neuvonta on hyvin pitkälle vanhan kertausta ja herättelemistä. Valveutunut metsänomistaja saa tarvittavat tietonsa puufirmojen metsätoimihenkilöiltä, mhy:ltä, Tapiosta ja netti on uusiutuvaa tietoa täynnä.