Parhaillaan valmisteilla oleva EU:n metsäkatoasetus voi tuottaa lisävaivaa ja -kustannuksia Suomen metsäsektorille. Epäselvää kuitenkin vielä on, missä määrin.
Asetuksen vaikutukset askarruttavat myös maa- ja metsätalousminiteriössä.
”Tämä on se keskeinen kysymys. Uusia velvoitteita toimijoille on näkyvissä ja sitä kautta kustannusvaikutuksia, mutta emme osaa vielä arvioida tarkemmin”, neuvotteleva virkamies Tatu Torniainen maa- ja metsätalousministeriöstä totesi ministeriön tiedotustilaisuudessa tiistaina.
Arviointia vaikeuttaa asetuksen monimutkaisuus. Käytetyt määritelmät ovat hankalia: metsäkadon ohella tarkastellaan metsien tilan heikentymistä, jonka määritelmä on epäselvä eikä perustu kansainvälisesti sovittuun.
Heikentymisellä tarkoitetaan ei-kestäviä korjuuoperaatioita, jotka aiheuttavat pitkäaikaisia negatiivisia ekosysteemivaikutuksia metsien biologiseen tai taloudelliseen tuottavuuteen. Kestävällä korjuulla taas tarkoitetaan korjuuta, jossa on otettu huomioon maaperän laatu ja monimuotoisuus ja jossa vältetään kantojen korjuuta, luonnonmetsien tilan heikentämistä ja laajoja avohakkuita.
Määritelmien vaikeuden takia asetuksen vaikutus metsien hoitoon ja käyttöön on epäselvä. Määritelmiä pitäisikin vielä kehittää, Torniainen sanoi.
Asetus koskee muun muassa lihaa, soijaa, palmuöljyä ja myös puuta. Yksi vaatimus on, että toimijat voivat esittää tuotteen alkuperän kiinteistötasolla, tarvittaessa koordinaatein. Tämä tuo toimijoille uusia velvoitteita ja lisäkustannuksia.
Ei taannehtivalle säädännölle
Valtioneuvosto on asiaa jo käsitellyt. Toiveena on muun muassa lisäkustannusten minimointi ja metsien tilan toimeenpanokelpoinen määrittely. Lisäksi hallitus suhtautuu kriittisesti ajatukseen asetuksen taannehtivuudesta. Tarkoitus nimittäin on, että se koskisi jo vuotta 2021.
”Taannehtivan lainsäädännön tekeminen on aivan no-go-asia. Emme voi sitä hyväksyä”, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä totesi.
Oman lisän asiaan tuo valmistelun kiireisyys. Nykyinen EU-puheenjohtajamaa Ranska haluaa saada asioita valmiiksi ja toivoo, että asiasta olisi yhteinen näkemys jo kesäkuussa.
Metsäkatoasetuksen tavoitteena on rajoittaa EU:n kysynnän ja tuotannon aiheuttamaa metsäkatoa ja metsien tilan heikentymistä. Lisäksi tavoitteena on vähentää metsäkatoa tai metsien tilan heikentymistä aiheuttavien tuotteiden kulutusta EU:ssa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Aika monenlaista rajoitusta tulee nyt EU:sta, alkaa kuulostaa siltä että helpointa ja taoudellisesti kannattavinta on vain suojella metsät tulevaisuudessa.
Tämä metsäkatoasetuskin pyrkii olemaan paljon laajempi kuin olisi tarpeen. Aukon koko ei vaikuta siihen, syntyykö metsäkatoa vai ei. Jos metsäkatoa haluttaisiin oikeasti välttää niin kaikki metsäkatoa aiheuttavat toimenpiteet pitäisi kompensoida. Esim kun rakennetaan tuulivoimala ja sen siirtolinja niin vastaava ha-määrä joutomaita pitäisi metsittää.
Onko asetuksen lopputulos se, että metsien poisto rakentamisen tieltä jatkuu kuten ennenkin mutta metsätaloutta ajetaan yhä ahtaammalle?