Metsähallituksen Luontopalvelut on joutunut pulman eteen kosteuspyyhkeiden kanssa: niitä sisältävä käymäläjäte ei sovellu normaaliin lokakaivolietteen tyhjennykseen ja käsittelyyn. Turhat tukokset lisäävät työtä ja samalla retkeilykohteiden ylläpidon kuluja.
Ilmiö on tuttu esimerkiksi kahdella Pirkanmaan kansallispuistoista, Helvetinjärvellä ja Seitsemisessä. Lokasäiliökäymälöiden alla on suuret säiliöt, jotka tyhjennetään kohteen mukaan normaalisti yhdestä kolmeen kertaan vuodessa. Suuriin säiliöihin mahtuu paljon ylimääräistä jätettä, joka tukkii tyhjennysvälineistöä.
”Se tuo meille lisätyötä ja samalla lisää turhia kustannuksia. Se on pois muusta työstä, jota kansallispuistojen hoitamiseksi tehdään”, summaa tuoteomistaja Anssi Riihiaho Metsähallituksen Luontopalveluista.
Kosteuspyyhkeiden aiheuttamat tukkeumat ovat valitettavan tuttu pulma myös jätevedenpuhdistamoilla.
”Jätevedenpuhdistamoilla lokasäiliöistä tyhjennetyt säiliölietteet puhdistetaan yhdessä muun jäteveden kanssa. Säiliölietteissä olevat muovia sisältävät kosteuspyyhkeet aiheuttavat tukoksia puhdistamon laitteissa ja putkistoissa”, summaa kehityspäällikkö Risto Mäki Tampereen vedestä.
Metsähallituksen retkikohteilla on käytössä kahdenlaisia vessoja: perinteisiä kuivakäymälöitä ja lokasäiliökäymälöitä. Lokasäiliöt ovat tuhansien litrojen vetoisia, ja niihin mahtuu paljon kosteuspyyhkeitä, jotka aiheuttavat helposti tukoksia.
”Onneksi ongelma on helposti korjattavissa: lokasäiliökäymälöihin vain ja ainoastaan pissaa, kakkaa ja vessapaperia”, summaa tuoteomistaja Anssi Riihiaho.
Jos luonnossa käyttää kosteuspyyhkeitä, ne on hyvä pakata esimerkiksi pieneen pussiin ja tuoda mukanaan maastosta pois. Sama koskee muutakin retkeilykäytössä syntynyttä roskaa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.