Metsähallitus ottaa varaslähdön, inventoi jo mahdollisia vanhoja metsiä

Luonnonmetsäryhmän ilmoittamien vanhojen ja luonnontilaisten metsien inventointi alkaa, vaikka kansalliset kriteerit antavat yhä odottaa itseään.

Metsähallitus on aloittanut vapaaehtoisten luontokartoittajien ilmoittamien kohteiden maastomittaukset. Tiedot kirjataan järjestelmään ja niitä verrataan myöhemmin kansallisiin kriteereihin, jahka ne valmistuvat.

Ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö eivät ole vielä julkistaneet vanhojen ja luonnontilaisten metsien kansallisia kriteereitä. Suomi on EU:n biodiversiteettistrategian mukaisesti sitoutunut suojelemaan vanhat ja luonnontilaiset metsät ja valtion maiden osalta tämä koskee Metsähallituksen hallinnoimia metsiä.

”Maastokausi on Suomessa kovin lyhyt. Inventoijien oli aloitettava maastomittaukset, jotta ehdimme käydä kohteet huolellisesti läpi päätöksenteon tueksi. EU odottaa, että valtion maiden osalta vanhojen metsien kartoitus on toteutettu vuoden 2025 puoliväliin mennessä”, Metsähallituksen metsätalousyhtiön toimitusjohtaja Jussi Kumpula toteaa.

Inventoijat mittaavat mm. puuston iän sekä pysty- ja maalahopuun tilavuuden. Lisäksi selvitetään esimerkiksi pökkelöiden ja kelojen esiintyminen. Silmämääräisesti etsitään myös mahdollisen aiemman metsänkäsittelyn jälkiä kuten kantoja, ojia ja ajouria.

Inventoijien tekemät tarkastelut pohjautuvat EU:n luonnontilaisten ja vanhojen metsien määrittelyä koskeviin komission suuntaviivoihin.

Metsähallitus on rekrytoinut inventointitehtäviin 36 määräaikaista metsäasiantuntijaa. He arvioivat maastossa suojelukriteerit mahdollisesti täyttäviä metsiä kuluvan ja ensi vuoden maastokauden aikana.

Inventoitava ala on jopa satojatuhansia hehtaareja painottuen Lappiin, missä kriteerit täyttävien kohteiden löytyminen on todennäköisintä

Löydetyt kansalliset kriteerit täyttävät kohteet on tarkoitus suojella luonnonsuojelualueina tai osana Metsähallituksen alue-ekologista verkostoa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat