Metsähallitus lisää lannoituksia ja ryhtyy kunnostamaan puroja

Myös tuloutus nousee aiempaa suuremmaksi.

Valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta on käsitellyt ja puoltanut Metsähallituksen uusia omistajapoliittisia linjauksia vuosille 2024–2027.

Keskeisiä omistajapolitiikan tavoitteita ovat edelleen luonnon monimuotoisuus, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja sen hillintä sekä taloudellinen hyöty valtiolle. Tällä omistajapolitiikkakaudella painotetaan erityisesti uusiutuvan energian tuotannon mahdollistamista valtion alueilla.

Valtion talousmetsien hiilensidontaa ja hiilivarastoa on tarkoitus kasvattaa. Hiilinieluja ja samalla metsien kasvua lisätään lannoittamalla. Jatkuvaa kasvatusta käytetään virkistyskäyttöön varatuilla alueilla sekä päätehakkuissa, jos se on kasvupaikan ja metsänhoidon näkökulmasta perusteltua.

Uutena keinona tällä kaudella investoidaan virtavesien kunnostukseen. Valtion monikäyttömetsissä sijaitsevia puroja on tarkoitus kunnostaa yhteensä noin 200 kilometriä vuoteen 2030 mennessä.

Lisäksi nostetaan Metsähallituksen tuloutusta valtiolle. Tuloutuksen taso omistajapolitiikkakauden alussa on 125 miljoonaa euroa ja lopussa 140 miljoonaa euroa eli suurempi kuin koskaan aiemmin.

Tuloutuksen nosto ei kuitenkaan edellytä valtion metsien hakkuutavoitteiden kasvattamista, sillä puun hyvä hintataso sekä uusiutuvan energian tuotannon edistämisestä saatavat tuotot mahdollistavat korkeamman tuloutustason, maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan. 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.