Metsähallitus käynnisti viime vuonna kehittämishankkeen, jossa tuodaan tekoälyä metsäsuunnittelun avuksi. Tavoitteena on selvittää, onko kehittyneen tekoälyn, useiden saatavissa olevien tietolähteiden sekä suurien datamäärien avulla mahdollista päästä aiempaa tarkempaan suunnittelutietoon sekä metsätalouden toimenpidesuunnittelun pidemmälle vietyyn automatisointiin.
Kehitystyötä tehdään yhdessä data-analytiikkaan erikoistuneen CollectiveCrunch-yhtiön kanssa.
Tänä kesänä tekoälyä kokeillaan taimikonhoidossa pilottialueilla valtion metsissä Keski-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla. Kokeilussa niille kohteille, joille tekoäly esittää taimikonhoitotarvetta, voidaan tehdä taimikonhoitosuunnitelma ilman maastokäyntiä. Toisaalta tekoäly myös kertoo, jos hoidolle ei kohteella ole nyt tarvetta.
”Tekoälyn avulla tuotettuja esityksiä on verrattu maastossa tehtyjen tarkastusten pohjalta tehtyihin päätöksiin ja tulokset ovat olleet hyviä”, toteaa kehittämisasiantuntija Tarmo Myllymäki Metsähallituksesta.
Koska ollaan vielä kehitysvaiheessa, on tekoälyllä käytössä vielä kolmaskin vaihtoehto – se voi ehdottaa kohteelle perinteistä maastotarkastusta.
Tärkeimmät taimikonhoitoennusteen laadinnassa käytetyt tietolähteet ovat satelliittikuvat ja Metsähallituksen paikkatieto.
Apua myös hakkuiden suunnitteluun
Yksi hankkeen tavoite on, että tekoälyn avulla saadaan säästöjä. Esimerkiksi maastossa tehtävät taimikontarkastukset ovat kohtuullisen kalliita ja niitä pystytään tekemään vain rajallisesti. Tekoäly voisi päivittää hoitotarpeet esimerkiksi vuosittain, Myllymäki arvioi.
Koko hankkeessa on taimikonhoidon ohella kaksi muutakin aihetta kehitystyön alla. Tekoälyltä toivotaan myös hakkuukohteiden puutavaralajiennusteita ja hakkuuehdotuksia. Näiden osalta työ ei ole vielä niin pitkällä kuin parhaillaan pilotoitavassa taimikonhoidossa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.