Metsähallitukselle uudet ohjeet – jatkuvan kasvatuksen hakkuiden osuus nostetaan neljännekseen

Hakkuumäärien ennakoidaan pienenevän valtion metsissä uusien linjausten takia.

Metsähallituksen toiminnalle on hyväksytty uudet omistajapoliittiset linjaukset vuosiksi 2020-2024. Niistä päätti tänään valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta.

Uusissa linjauksissa painottuvat kestävä metsätalous, hiilineutraaliustavoite ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttäminen. Metsähallitukselle asetetaan muun muassa hiilinielujen ja -varastojen kasvutavoite, joka koskee sekä liiketoiminnan että luontopalveluiden hallinnassa olevia alueita. Liiketoiminnan piiriin kuuluvissa monikäyttömetsissä tavoitteena on kasvattaa hiilinielua vähintään kymmenellä prosentilla ennen vuotta 2035.

Metsähallituksen metsätaloudessa panostetaan aktiiviseen luonnonhoitoon, ilmastokestävyyteen sekä virkistyskäytön huomiointiin. Samalla voidaan kuitenkin järjestää metsäbiotalouden raaka-ainehuolto ja sen myönteiset aluetaloudelliset ja työllisyysvaikutukset suunnitelmien mukaisesti, valtioneuvoston tiedotteessa todetaan.

Metsien kasvua pyritään lisäämään lannoituksella ja jalostetulla taimiaineksella. Uudistushakkuissa jatkuvan kasvatuksen osuus nostetaan nykyisestä 15 prosentista 25 prosenttiin. Lisäystä kohdennetaan erityisesti turvemaille ja virkistyskäytön kannalta tärkeille kohteille.

Lisäksi luvassa on muun muassa lehtojen ja paahdeympäristöjen luonnonhoitoa, soiden ennallistamista, tulen käytön lisäämistä ja purojen kunnostusta.

Hakkuumäärät pienenevät

Nämä toimet pienentävät ”jonkin verran” hakkuumääriä ja aiheuttavat lisäkustannuksia.  Tämä otetaan huomioon Metsähallituksen tulostavoitetta asetettaessa. Uusi sijoitetun pääoman tuottotavoite 4,4 prosenttia vastaa noin 114 miljoonan euron vuotuista tuloutusta valtiolle suunnittelukauden lopussa, se on noin 18 miljoonaa euroa vähemmän kuin aiemmilla linjauksilla toimittaessa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan hyväksytyssä linjauksessa lähtökohtana on, että metsissä voidaan tehdä useita asioita yhtä aikaa: harjoittaa metsätaloutta, vahvistaa luontoarvoja, metsästää, kalastaa ja liikkua luonnossa sekä sitoa hiiltä.

”Metsähallitus vastaa osaltaan teollisuuden puuntarpeesta ja edistää työllisyyttä ja aluetaloutta metsäalan arvoketjussa”, Leppä korostaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut