Maa- ja metsätalousministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat asettaneet uuden metsäbiotalouden tiedepaneelin. Paneeli on riippumaton asiantuntijaelin, joka tukee metsiin, metsäteollisuuteen ja metsäpohjaisiin ekosysteemipalveluihin liittyvien politiikkatoimien valmistelua ja päätöksentekoa. Paneelin toimikausi on alkaa ensi vuoden alussa ja päättyy vuoden 2026 lopussa.
Paneelissa on 14 jäsentä, jotka edustavat laajasti metsäbiotalouden tutkimuksen osa-alueita ja alansa huippuosaamista Suomessa. Puheenjohtajaksi on kutsuttu Luonnonvarakeskuksen tutkimusylijohtaja Antti Asikainen. Muut jäsenet ovat professori Monika Österberg Aalto-yliopistolta, dekaani Ritva Toivonen Helsingin yliopistolta, professori Jari Liski Ilmatieteen laitokselta, professori Jari Vauhkonen Itä-Suomen yliopistolta, yliopistolehtori Marileena Mäkelä Jyväskylän yliopistolta, ympäristösosiologian yliopistonlehtori Leena Suopajärvi Lapin yliopistolta, tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta, professori Esa Vakkilainen LUT-yliopistolta, professori Timo Muotka Oulun yliopistolta, professori Pasi Virta Turun yliopistolta, professori Markku Karjalainen Tampereen yliopistolta, ryhmäpäällikkö Riikka Paloniemi Suomen ympäristökeskusta ja tutkimusprofessori Tekla Tammelin VTT:ltä.
Paneelille perustetaan myös tiedesihteeristö.
”Paneelin perustaminen on tervetullut lisäys metsiä koskevan tiedon laajapohjaiseen ja riippumattomaan arviointiin eri näkökulmista. On myös tärkeää, että metsiin liittyvästä tutkitusta tiedosta viestitään mahdollisimman ymmärrettävästi”, sanoo maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen tiedotteessa.
Metsäpuolella tiedepaneelia ei aiemmin ole ollut. Ympäristöpuolella toimii jo sekä Luontopaneeli että Ilmastopaneeli.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Tästä poppoolta taitaa tulla uus hallituksen käsikassara valtiontoimien ylläpitämiseksi metsänomistajille. Nytkin on otettu hallintaa tähän uuden sertifikaatin avulla tuplat valtion hallintaan. Tämä elimen tehtävät kaikki eivät ole tähän kirjoitettu tI ei kakki seikat tule ilmi tässä vaiheessa.ymmärrän suojelut mutta kohtuus kaikessa, kun verrataan suojellun metsän määrää EU jokaisen maan suojelussa, on erilainen tahtotila ja luokitus 4 eri luokkaan jossa erimaat käsittävät suojelun eritavalla?