Metsäbarometri: Nuorten näkemyksissä korostuvat sekä talous että ympäristö

Nuorille suhtautuminen metsiin ei tuoreen kyselytutkimuksen mukaan ole joko-tai vaan sekä-että.

Suomalaisten nuorten suhtautuminen metsän hyödyntämiseen on aiempaa myönteisempää, mutta samaan aikaan ympäristöstä huolehtimiselle annetaan entistä suurempi painoarvo, ilmenee uudesta Nuorten metsäbarometristä.

”Korona-aikana nuoret ovat muun väestön tapaan liikkuneet enemmän metsissä. Kasvaneet huolet taloudesta ovat todennäköisesti saaneet nuoret arvostamaan metsäalaa entistä enemmän työllistäjänä, ja huoli ilmastonmuutoksesta näkyy metsien yleisarvostuksessa”, tutkimuspäällikkö Jussi Westinen Taloustutkimus Oy:sta sanoo.

Nuorten metsäbarometri toteutettiin viimeksi vuonna 2019. Tutkimuksen mukaan nuorista entistä useampi on nyt sitä mieltä, että metsien tärkein tehtävä on luonnon monimuotoisuuden ylläpito. Tätä mieltä oli 85 prosenttia nuorista.

Samalla noin 73 prosenttia katsoi, että metsiä hoidetaan Suomessa hyvin. 68 prosenttia näki, että metsien hoidolla on turvattava puunsaanti metsäteollisuudelle ja sen jalostamille tuotteille.

”Metsästä on nuorten mielestä tärkeää saada työtä ja tuloa, mutta samalla on välttämätöntä torjua luontokatoa ja ilmastonmuutosta. Nuorille suhtautuminen metsiin on sekä että -kysymys”, Westinen sanoo.

Nuorisoviestinnän johtava asiantuntija Sirpa Kärkkäinen Suomen Metsäyhdistyksestä sanoo, että metsäalalla on käynnissä suuri eri toiveiden yhteensovitustehtävä.

”Metsien harteille lasketaan yhä enemmän taakkaa. Metsäalan on pohdittava tarkasti, miten eri intressit ratkaistaan kaikkia, myös nuorta sukupolvea, tyydyttävällä tavalla”, Kärkkäinen kysyy.

Nuorten mielestä puuta voi käyttää mieluiten huonekaluihin ja sisustukseen, puurakentamiseen, puupohjaisen muovin valmistamiseen, korvaamaan fossiilisia polttoaineita ja tekstiilikuitujen valmistamiseen.

Nuorten metsäbarometrin on tehnyt Taloustutkimus Suomen Metsäyhdistyksen tilauksesta. Tutkimuksessa haastateltiin 506:ta nuorta, jotka ovat iältään 15–25-vuotiaita. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 4,5 prosenttia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito