Metsäammattilaisten toive – tieto uhanalaisista helpommin saataville

Tuoreen selvityksen mukaan tieto saadaan usein vasta kun hakkuut ovat jo alkamassa.

Puunostajat ja metsäsuunnittelijat toivovat, että ajantasaista paikkatietoa uhanalaisten lajien esiintymistä olisi nykyistä helpommin saatavilla. Suomen metsäkeskuksen Lajiturva-hankkeessa tehtyyn selvitykseen haastateltujen ammattilaisten mukaan tieto uhanalaisesta lajista tulee monesti vasta sen jälkeen, kun metsänkäyttöilmoitus on jätetty ja hakkuut jo alkamassa. Tämä tuottaa ylimääräistä työtä.

”Kun lajihavainnot on tarkastettu ennen leimikon suunnittelua, voidaan lajien elinympäristövaatimukset huomioida jo toimenpiteiden suunnitteluvaiheessa”, luonnonhoidon asiantuntija Riitta Raatikainen Metsäkeskuksesta kertoo.

Yksi vaikeus on, että tieto on nyt hajallaan useissa eri järjestelmissä. Alkukesästä ympäristöhallinto sopi lajitiedon jakamisesta Lajitietokeskuksen kautta, mikä parantaa jatkossa tietojen saatavuutta.

Metsäkeskus ottaa vastaan lajitietoa ja tarkistaa hakkuiden ja muiden toimenpideilmoitusten vaikutusalueella tiedossa olevat, turvattavat lajiesiintymät.

”Tiedon välittäminen maanomistajalle ja toimijalle on tärkeää, samoin yhteistyö alueellisten ely-keskusten kanssa. Näin voidaan löytää kuhunkin tilanteeseen paras keino, jolla voidaan turvata uhanalaisia lajeja”, Raatikainen arvioi.

Lajiturva on maa- ja metsätalousministeriön hanke, jossa ovat Metsäkeskuksen lisäksi mukana Tapio ja Suomen ympäristökeskus.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito