Metsäalalle tarvitaan satoja uusia tekijöitä – ulkomaisten metsurien määrä kasvaa

Ulkomaalaisten työntekijöiden ammattitaidon parantamiseksi tulisi Suomeen tulevalle kausityövoimalle mahdollistaa lyhytkestoinen ammatillinen koulutus.

Työvoiman tarve metsätöissä ja puunkorjuussa on 12 800–14 300 henkilöä vuoteen 2030, Tapio ja Metsäteho arvioivat. Määrä riippuu vuosittain korjattavasta puumäärästä.

Koska tekijät vähenevät eläköitymisten ja alanvaihtojen takia, tarvitaan töihin vuosittain 800–1 000 uutta työntekijää.

Työvoiman lisätarve kohdistuu ainakin metsureihin, joiden vuotuinen lisätarve on noin 290. Se on selvästi enemmän kuin perustutkinnosta valmistuneiden metsurien määrä.

Kaikkiaan metsätöissä tarvitaan edelleen noin 3 600 metsuria. Ulkomaisten metsurien osuus näyttääkin kasvavan.

Mikäli teollisuuspuun hakkuut nousevat selvästi viime vuosien keskimääräisestä tasosta, tarvitaan myös lisää metsäkoneenkuljettajia ja puutavara-autonkuljettajia.

Uusien metsäkoneenkuljettajien keskimääräinen vuotuinen tarve on 250–390 ja uusien puutavara-autonkuljettajien 240–340. Valmistuneiden metsäkoneenkuljettajien määrä vastaa melko hyvin uusien kuljettajien tarvetta, jos hakkuut jatkuvat keskimääräisellä tasolla. Puutavara-autonkuljettajien tarve sitä vastoin on selvästi valmistuneiden määrää suurempi.

Ulkomaiset työntekijät tarvitsevat lisäkoulutusta

Toistaiseksi metsänhoitotöihin on saatu riittävästi ulkomaista kausityövoimaa. Tilannetta on parantanut työntekijöiden rekrytoiminen Euroopan unionin ulkopuolisista maista, muun muassa Thaimaasta, Vietnamista ja Filippiineiltä.

Metsänhoitotöihin tulevilla ulkomaalaisilla on yleensä kohtuulliset työtaidot raivaussahan ja muiden työkalujen käytössä, mutta lisäosaamista tarvitaan muun muassa työturvallisuudessa, metsän- ja luonnonhoidon ratkaisuissa sekä suomalaisen työelämän pelisääntöjen ymmärtämisessä.

Ulkomaalaisten työntekijöiden ammattitaidon parantamiseksi pitäisi Suomeen tulevalle kausityövoimalle mahdollistaa lyhytkestoinen ammatillinen koulutus valtion rahoituksella, Metsäteho ja Tapio arvioivat.

Metsätyövoiman tarvetta ja saatavuutta selvitettiin Metsämiesten Säätiön rahoittamassa hankkeessa ”Selvitys ulkomaisen metsätyövoiman tarpeesta ja saatavuudesta sekä koulutuksen käytännöistä ja kehitystarpeista”, jonka toteuttivat Tapio ja Metsäteho.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito