Metsänomistajat joutuvat tekemään suometsiä ratkaisut ilman käsitystä toimenpiteiden kestävyydestä. Metsäala on kuitenkin saamassa suunnitteluvälineen, jonka avulla suometsien hoidossa voidaan ottaa huomioon sekä kannattava puuntuotanto että ilmasto-, vesistö- ja monimuotoisuusvaikutukset.
Luonnonvarakeskuksen, Suomen metsäkeskuksen, Tapio Oy:n, Itä-Suomen yliopiston ja Geologian tutkimuskeskuksen yhteishanke tuottaa verkkopohjaisen suunnitteluvälineen, jonka avulla metsänomistajan suunnittelemien toimenpiteiden vaikutukset puuntuotantoon, ilmastoon, vesistöön ja monimuotoisuuteen voidaan arvioida ennen lopullista päätöksentekoa.
Hankkeen aikana järjestetään muun muassa koulutusta metsäammattilaisille ja suunnitteluvälineen tuntemus liitetään osaksi metsäammattilaisten uutta suometsäosaajakoulutusta.
Puolet Suomen soista on metsäojitettu 1960–1980-luvuilla metsänomistajien ja yhteiskunnan rahoituksella. Nyt suometsissä on puuta lähes neljännes metsiemme puustosta. Suometsistä on vuosittain korjattavissa 15 miljoona puukuutiometriä.
Pääosa suometsien puuvaroista on edelleen kasvatusmetsissä, mutta uudistuskypsien metsien osuus lisääntyy koko ajan.
Korjattu soiden metsäojitutuksen ajankohta klo 15.28
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään