Metsä Groupin tulos kääntyi tappiolliseksi

Yhtiö uskoo heinä–syyskuun tuloksen olevan nyt julkistettua huhti-kesäkuuta parempi.

Metsä Group -konsernin huhti-kesäkuun liikevaihto pysyi tarkalleen viime vuoden vastaavan ajankohdan tasolla 1,48 miljardissa eurossa. Vertailukelpoinen liiketulos sen sijaan laski selvästi 13 miljoonaa euroa tappiolliseksi, kun se vuotta aikaisemmin oli 104 miljoonaa euroa voiton puolella.

Koko alkuvuoden liikevaihto oli 2,9 miljardia euroa, kun se vuotta aikaisemmin oli ollut 3,1 miljardia euroa. Vertailukelpoinen liiketulos laski 57 miljoonaan euroon viime vuoden 380 miljoonasta eurosta.

Pääjohtaja Ilkka Hämälän mukaan syynä heikentyneeseen tulokseen olivat laskeneet myyntihinnat erityisesti sellussa ja kartongissa sekä edelleen kasvuaan jatkaneet puukustannukset.

Metsä Group arvioi vertailukelpoisen liiketuloksen heinä–syyskuussa olevan parempi kuin nyt julkistettu huhti-kesäkuun tulos.

Kemin rähähdys niistää ensi vuodenkin tulosta

Kemin biotuotetehtaan kaasuräjähdyksellä oli noin sadan miljoonan euron vaikutus alkuvuoden tulokseen. Onnettomuus vaikuttaa tulokseen ensi vuonnakin, jolloin on kahden kuukauden mittainen asennusseisokki. Vakuutukset kattavat vahingoista jotain, mutta suurimmaksi osaksi kyseessä oli Hämälän sanoin ”meidän vika”.

Poliittisten lakkojen vaikutukseksi yhtiö arvioi 60 miljoonaa euroa.

Tuloslaskua oli kaikissa tuoteryhmissä, mutta eniten sellu- ja sahateollisuuden yhdistetyssä tuoteryhmässä, joka painui tappiolliseksi.

Metsä Group kuten muutkaan integraattiyhtiöt eivät julkaise sahateollisuuden kannattavuuslukuja, mutta Hämälä kuvaa kannattavuutta todella huonoksi.

Hämälän mukaan nykyinen puunhintatilanne, että sahateollisuus on tappiollista vaikka sahatavarasta maksetaan maailmanmarkkinoilla normaaleja hintoja, ei voi jatkua loputtomiin. Puumarkkinoilla Metsä Groupin päähuomio ei ole tukkileimikoissa, vaan etenkin kesäharvennuksissa, koivutukissa ja hankintapuussa.

 

Väliotsikon jälkeinen osa lisätty tulosinfon jälkeen klo 14.50

Kommentit (1)

  1. Kannattaisiko myydä kallis tukki alemman palkkatason maihin esim Viroon tai Ruotsiin ja laittaa Suomen sahat kiinni.

Puukauppa Puukauppa