Metsä Groupin tulos heikkeni, näkymät harmaat

Yhtiö ennakoi loppuvuoden liiketuloksen oleva nyt julkistettua kolmatta kvartaalia heikompi.

Metsä Groupin heinä-syyskuun liikevaihto laski 1,34 miljardiin euroon viime vuoden vastaavan ajankohdan 1,51 miljardista eurosta. Vertailukelpoinen liiketulos sen sijaan kohentui 113 miljoonaan euroon viime vuoden 51 miljoonasta eurosta.

Liiketulos sisältää 67 miljoonaa euroa Kemin biotuotetehtaan kaasuräjähdyksen vakuutuskorvauksia. Neuvottelut vakuutusyhtiöiden kanssa jatkuvat jäljellä olevien arvioitujen taloudellisten menetysten korvaamiseksi.

Yhtiön tammi-syyskuun liikevaihto oli 4,27 miljardia euroa, kun se vuotta aikaisemmin oli 4,62 miljardia euroa. Vertailukelpoinen liiketulos laski 170 miljoonaan euroon  viime vuoden 431 miljoonasta eurosta.

”Korkea kustannustaso yhdistettynä yleisesti matalaan kysyntään heikossa suhdanteessa johtivat Metsä Groupin heikkoon tulokseen kolmannella vuosineljänneksellä”, pääjohtaja Ilkka Hämälä toteaa tulostiedotteessa.

Metsä Group ennakoi loka-joulukuun vertailukelpoisen liiketuloksen olevan nyt julkistettua kolmatta kvartaalia heikompi.

Sellutehdas seisoo, sahat seuraavat

Konserni voi olla tyytyväinen kertopuun, kartongin ja pehmo- sekä tiivispaperien kuulumisiin, mutta murhelistallakin on mittaa – sellu jonkinasteisesti, vanerin luova tuova tuho ja etenkin rakentamisen sitkeä taantuma.

Sellumarkkinoilla Kiina on tyhjentänyt varastojaan, kysyntä on ollut vaisua ja hintaero Kiinan ja Euroopan markkinoilla on ollut isohko. Hintaero on kaventumassa, mutta Euroopan-hintojen laskun kautta.

Metsä Group on reagoinut Kiinan vaisuun kysyntään ja maailman kasvaneeseen havusellutuotantoon omaa tuotantoaan rajoittamalla, ja parhaillaan Joutsenon sellutehdas seisoo.

Sahatoiminnon kannattavuuslukuja ei raportoida erikseen, mutta Hämälä sanoo sahauksen olevan raskaasti tappiollista eikä rakentamisessa ole valoa näköpiirissä.

”Loppuvuoden aikana joudutaan ottamaan seisokkeja.”

Metsänomistaja voi tulkita tilanteen niinkin, että sellutehtailla jää tällöin sivutuotehaketta saamatta, mikä lisää kuitupuun kysyntää.

Venäjän-kauppa avautuu, jonain päivänä

Suolahden vaneritehdas suljetaan siten, että koivuvanerin tuotanto lakkaa ensi vuoden alkukvartaalilla ja havuvaneri vuonna 2026. Tukkivolyymi ohjautuu muille tehtaille.

Suolahdella koivuvanerin tuotantoa on rajoittanut raaka-aineen saatavuus ja teknologiakin on jo vanhaa.

Hämälä ei oikein usko, että vanerikoivu olisi pitkässä juoksussa voittaja. Venäjä on investoinut koivuvanerituotantoon ja vaikka tarjonta länsimarkkinoille on nyt periaatteessa tulpattu, niin:

”Jonain kauniina päivänä Venäjän-kauppa taas avautuu.”

Väliotsikkojen jälkeinen osa lisätty infotilaisuuden jälkeen klo 14.10

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa