Metsä Groupin kertoo ottaneensa käyttöön sovelluksen, joka hyödyntää Suomessa saatavilla olevaa avointa paikkatietoaineistoa ja tekoälyä puustotietojen arviointiin. Yhtiön mukaan sovelluksen avulla voidaan arvioida puukauppaa varten puusto- ja leimikkotiedot jopa ilman maastokäyntiä.
Vaikka puukauppa tehdään arvioitujen puustotietojen perusteella, puukauppatulot perustuvat jatkossakin hakkuukoneen mittaamiin tarkkoihin puumääriin.
”Metsäasiantuntija rajaa digitaaliselle kartalle leimikon, josta hän on tekemässä puukauppatarjousta ja sovellus määrittää kohteen puustotiedot kuten tukkiprosentin, puulajeittaisen järeyden, laadun ja runkolukusarjan. Puustotietojen arviointi tekoälyä hyödyntäen perustuu laajoihin erilaisiin julkisiin paikkatietoaineistoihin, joita täydennämme omilla aineistoillamm”, Metsä Groupin puunhankinnan ja metsäpalveluiden digitalisaatiojohtaja Olli Leino kertoo.
Sovellus on otettu käyttöön koko maassa uudistushakkuita ostettaessa. Laajennus harvennusmetsien puuston arviointiin on parhaillaan työn alla.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Tästä se lähtee. Säästöt ovat merkittävät kun tarjouksia voidaan tehdä ilman maastokäyntiä. Tietysti huteja eli liian korkeita ja matalia tarjouksia tulee mutta kunhan niiden määrä pysyy kohtuullisena niin ei haittaa. Isoissa leimikoissa voidaan edelleen käydä paikanpäällä.