Meton Borgman: Tes-muutos suurin pienille yrityksille

"Metsäteollisuuden irtautuminen tes-neuvotteluista on myös mahdollisuus."

”Päätös on historiallinen, sillä työehtosopimuksia on tehty jo 75 vuoden ajan. Paikallista sopimista on etenkin isoissa yhtiöissä tehty kuitenkin jo pitkään, joten päätös on otettu kentällä kohtalaisen rauhallisin mielin vastaan”, kuvailee Meto – Metsäalan asiantuntijat ry:n puheenjohtaja Stefan Borgman tunnelmia.

Metsäteollisuuden irtautumista perinteisestä sopimisen mallista on julkisuudessa kuvailtu jopa siirtymäksi kohti hajoita ja hallitse -toimintakulttuuria. Borgman ei kuitenkaan näe asiaa näin dramaattisena.

”Uskon, että Meto on avainroolissa jatkossakin. Kun työehdoista päätetään lähempänä työntekijöitä, kiinnostus asioita kohtaan kasvaa. Toimimme tiiviissä yhteistyössä yhdysmiesten ja toimipaikkaosastojen kanssa.”

Borgman ei myöskään usko, että työnantajapuolen intressissä on lähteä jatkossa jyräämään työehtoja ja vaarantamaan työrauhaa.

Vaikka paikallinen sopiminen on tuttua suurissa yrityksissä, on monissa pienissä yrityksissä totuttu nojautumaan valtakunnallisiin sopimuksiin. Pienissä organisaatioissa sekä työnantajan että työntekijäpuolen resurssit ja osaaminen työehtojen paikalliseen sopimiseen ovat rajallisia.

”Meidän tehtävämme on lisätä työntekijäpuolen osaamista sekä tukea luottamus- ja yhdyshenkilöitä työssään. Alaan liittyy esimerkiksi paljon lainsäädäntöä, joka on syytä tuntea”, Borgman huomauttaa.

Hän uskoo kuitenkin, että voimassa oleva työlainsäädäntö tarjoaa kuitenkin turvalliset raamit paikalliselle sopimiselle.

”Hypätään liikkuvaan junaan”

Borgman näkee paikallisessa sopimisessa myös paljon mahdollisuuksia. Metsäalan yrityskentässä on erityyppisiä toimijoita, joten työpaikoilla on tarpeita edistää erilaisia asioita.

”Paikallisesti on helpompi sopia monista asioista, joita valtakunnallisessa pöydässä ei ole voitu viedä eteenpäin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi työsuhteen ehtoihin ja työssä jaksamiseen liittyvät asiat.”

Metolaisten näkökulmasta haasteita tulevissa 2020-luvun neuvotteluissa ovat etenkin ostovoiman säilyttäminen ja työhyvinvoinnin edistäminen.

”Myös työn ja vapaa-ajan erottamiseen on alalla, jolla työaika on yleensä vapaamuotoinen, kiinnitettävä huomiota.”

Paikallista sopimista metsäalan toimihenkilöiden ja Metsäteollisuuden yritysten välillä tullaan ottamaan käyttöön vasta parin vuoden kuluttua, sillä nykyinen työehtosopimus on voimassa vuoden 2022 loppuun asti.

”Metsäteollisuuden sopimusalalla ollaan jo pidemmän aikaa menty kohti dynaamista sopimista. Neuvotteluita käydään jatkuvasti ja työehtoja hiotaan tarpeen mukaan matkan varrella. Näen, että tässä hypätään liikkuvaan junaan”, Borgman summaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat