Metka-järjestelmää rukataan, tuki metsäteiden rakentamiselle loppuu ensi vuonna

Tieverkosto on jo nykyisin kattava, maa- ja metsätalousministeriöstä arvioidaan.

Hallitus esittää muutoksia metka-lakiin. Hallituksen esityksen mukaan kannustejärjestelmästä poistettaisiin uusien metsäteiden tekemisen tuki ja mahdollisuus tehdä uutta tietä yksityisteiden perusparannushankkeiden yhteydessä. Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Tukea voi kuitenkin vielä saada, mikäli hakee tukea toteutussuunnitelman laatimiseen kuluvan vuoden loppuun mennessä. Vuoden loppuun saakka voi myös hakea samanaikaisesti tukea toteutussuunnitelman laatimiseen ja toteuttamiseen.

Jos tukea toteutussuunnitelman tekoon on haettu tämän vuoden puolella, voi ensi vuonna hakea tukea vielä toteutukseen. Niistä Metsäkeskuksen on tehtävä päätökset viimeistään ensi vuoden syyskuun loppuun mennessä.

Säästöt haussa

Lain muutoksella haetaan säästöjä. Ensi vuonna metka-tuki kutistuu vajaaseen 36 miljoonaan euroon.

Tarkoitus on, että tuki kohdennetaan mahdollisimman vaikuttaviin toimiin. Suomessa on jo kattava metsätieverkosta, joten väheneviä tukieuroja ei ole tarkoituksenmukaista laittaa uuden metsätien tekemiseen, maa- ja metsätalousministeriö perustelee.

Vuosina 2016–2023 uusien metsäteiden rakentamista on tuettu keskimäärin 42 kilometriä vuodessa. Perusparannushankkeiden yhteydessä on tehty uutta tietä noin kilometri vuodessa.

Lisää aiheesta: Vähemmän rahaa, tiukemmat ehdot – metka-tuet menossa ministeriön leikkuriin

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus