Merkittävien luontotoimien vuosi 2020

Luonnon köyhtyminen voidaan pysäyttää, ministeri Krista Mikkonen uskoo.

Soiden ennallistaminen nähdään yhtenä merkittävänä keinona luonnon monimuotoisuuden lisäämisessä.
Soiden ennallistaminen nähdään yhtenä merkittävänä keinona luonnon monimuotoisuuden lisäämisessä.

Ympäristöministeriön mukaan päättyvänä vuotena tehtiin ennennäkemättömän kovasti töitä luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi. Metsien vapaaehtoinen suojelu on ulotettu myös Pohjois-Suomeen.

”Tällä hallituskaudella olemme panostaneet merkittävästi luonnonsuojeluun. Lisäsimme rahoitusta 100 miljoonalla eurolla. Konkreettisia toimia luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi on tehty Helmi- ja METSO-ohjelmien piirissä”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

”Isoja panostuksia on tehty myös retkeilyinfran parantamiseksi. Tämä on tullut tarpeeseen, kun suomalaiset ovat tänä vuonna löytäneet luontoon uudella innolla.”

Helmi- ja METSO-ohjelmat tavoitteisiin

Helmi-elinympäristöohjelmalla on suojeltu jo noin 5 000 hehtaaria soita. Leudosta talvesta huolimatta myös vuoden 2020 tavoite ennallistaa 1 800 hehtaaria soita ja useita lähteikköjä saavutettaneen. Metsäisissä elinympäristöissä on kunnostettu lehtoja, harjujen paahdeympäristöjä ja valkoselkätikkametsiä.

Myös METSO-ohjelma on edennyt suunnitelmien mukaan ja toteutustavoite 4 500 hehtaaria saavutettaneen tänä vuonna. Lisäksi vapaaehtoinen suojelu on ulotettu Etelä-Suomesta koko Suomen alueelle ja tavoitteena on Pohjois-Suomessa olevien vanhojen metsien suojelu.

Luonnonsuojelulain uudistuksen valmistelu käynnistyi alkuvuodesta 2020. Erityistä huomiota on kiinnitetty lajien ja luontotyyppien suojelun monipuolistamiseen, luonnonsuojelutoimien kokonaisvaltaisempaan suunnitteluun ja kannustavuuteen.

Vuosi 2021 kansainvälisten päätösten aika

Tänä vuonna maailman maiden oli määrä sopia uusista tavoitteista luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi YK:n luonnon monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen osapuolikokouksessa.

Kokous ja sitä edeltävät neuvottelut ovat kuitenkin myöhästyneet koronapandemian vuoksi. Alustava ajankohta osapuolikokoukselle on lokakuu 2021.

”Kansallisesti olemme saaneet aivan uuden vaihteen silmään elonkirjon turvaamisessa. Luontomme köyhtyy kuitenkin edelleen”, Mikkonen sanoo.

”Biodiversiteettisopimuksen osapuolikokous on näytön paikka. Luonnon köyhtyminen voidaan vielä pysäyttää, jos sitoudumme siihen vakavasti.”

Luonto Luonto

Kuvat