Maanmittauslaitos: Metsätilakauppa viime vuoden tasolla

Metsähehtaarin mediaanihinta on tänä vuonna ollut 3 950 euroa. Kalleinta metsä on Kanta-Hämeessä ja Varsinais-Suomessa.

Kuluvan vuoden elokuun loppuun mennessä tehtiin koko maassa noin 2 600 pelkästään metsää sisältävää yli kahden hehtaarin tilakauppaa. Se on sama määrä kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona, tiedottaa Maanmittauslaitos.

”Alkuvuoden luvut näyttivät metsätilakauppojen määrässä lievää laskua. Nyt kauppamäärien lasku on kuitenkin pysähtynyt. Kohonneet raakapuun hinnat ja korkojen lasku ovat mitä ilmeisimmin lisänneet kiinnostusta metsätilojen hankintaan”, kertoo metsien kauppatilastoja analysoinut johtava asiantuntija Esa Ärölä Maanmittauslaitoksesta.

Eniten metsätilakauppoja tehtiin aikaisempien vuosien tapaan Pohjois-Pohjanmaalla, 405 kappaletta. Kauppojen määrät nousivat 14 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta.

Seuraavaksi vilkkainta metsäkauppa oli Lapissa, missä tehtiin noin 220 kauppaa. Lapissa solmittujen tilakauppojen määrät nousivat kahdeksan prosenttia.

”Metsähehtaarin mediaanihinta oli noin 3 950 euroa. Metsätilojen kauppahinnat olivat yhtä korkealla, kuin viime vuonna”, Ärölä kertoo.

Viime vuoden keskivaiheilla metsän mediaanihinta oli korkeimmillaan, jonka jälkeen hintataso laski hieman vuoden loppua kohden. Hinnanlaskun pysäytti Ärölän mukaan kuluvan vuoden alusta alkanut ja näihin päiviin jatkunut tukki- ja kuitupuun hinnan nousu.

Kalleinta metsä oli Kanta-Hämeessä ja Varsinais-Suomessa, noin 5 900 euroa hehtaarilta. Lähes yhtä kallista metsä oli Päijät-Hämeessä. Halvimmalla metsähehtaarin sai hankittua Lapista, keskimäärin noin 1 400 eurolla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut