Viime vuoden metsätilakauppojen mediaanihinta nousi 3 930 euroon hehtaarilta. Metsän nimellinen keskihinta ei ole ollut näin korkea kertaakaan aiemmin tilakauppojen tilastoinnissa, Maanmittauslaitoksesta kerrotaan. Tilastointi käynnistyi 1980-luvulla.
Edellisvuodesta metsän hinta nousi kahdeksan prosenttia.
”Viime vuoden keskihintaa nostaa osaltaan se, että kauppojen puuston keskitilavuus on ollut vajaat kaksi prosenttia korkeampi kuin edellisvuonna. Osa koko maan keskihinnan noususta selittyy myös Suomen eteläosan korkeammilla hinnoilla, sillä etelän osuus kauppamäärästä nousi edellisvuoden 36 prosentista 39 prosenttiin”, kertoo johtava asiantuntija Esa Ärölä Maanmittauslaitoksesta tiedotteessa.
Hänen mukaansa viime vuoden viimeisellä neljänneksellä hinnat kuitenkin laskivat jo hieman.
Kalleinta metsä oli Varsinais-Suomessa, missä mediaanihinta oli 6 200 euroa hehtaarilta. Uudellamaalla päästiin myös 6 000 euron keskimääräiseen hehtaarihintaan. Halvimmalla metsää sai Lapista, keskimäärin 1 400 euroa hehtaarilta.
Eniten keskihinta nousi euromääräisesti ja prosentuaalisesti Kymenlaaksossa, noin 800 euroa hehtaarilta ja miltei 19 prosenttia. Voimakkaimmin metsähehtaarin mediaanihinta laski Kainuussa, noin 11 prosenttia.
Kaupat vähenivät etenkin Lapissa ja Itä-Suomessa
Metsätilakauppojen määrä laski viime vuonna runsaat kymmenen prosenttia 4 050 kauppaan. Tilastossa on mukana vain metsää sisältävät ei-sukulaisten väliset yli kahden hehtaarin tilakaupat.
Kehitys vaihteli maakunnittain. Kun tarkastellaan maakuntia, joissa tehtiin yli 100 kauppaa, niin kauppamäärät kasvoivat eniten Etelä-Pohjanmaalla (21 prosenttia), Etelä-Karjalassa (13 prosenttia) ja Pirkanmaalla (10 prosenttia). Eniten kauppa väheni Pohjois-Karjalassa (36 prosenttia), Kainuussa (27 prosenttia) ja Lapissa (22 prosenttia). Näissä kolmessa rahastot ovat olleet perinteisesti aktiivisia ostajia.
Ylivoimaisesti eniten kauppoja tehtiin Pohjanmaalla, 600 kappaletta. Toiseksi eniten kauppoja tehtiin Etelä-Pohjanmaalla, 369 kappaletta.
Tarkemmat kauppatilastot löytyvvät Maanmittauslaitoksen sivustolta.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.