Maanmittauslaitos: Ilmakuvauksien häirintä aiheutti merkittävää haittaa

Keilausaineiston puute estää esimerkiksi metsävaratiedon keruun suunnitellusti Kouvolan seudulla.

Tämän kesän laserkeilaus- ja ilmakuvauslennot sujuivat pääosin hyvin, mutta Kaakkois-Suomessa kuvaukset menivät osin pilalle satelliittipaikannuksen tahallisen häirinnän takia, Maanmittauslaitokselta kerrotaan. Häirintä on lisääntynyt tänä vuonna.

Keilausten epäonnistuminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Suomen metsäkeskus ei pysty tekemään Kouvolan alueella metsävaratiedon keruuta suunnitellusti. Ilmakuva-aineiston puutteet puolestaan aiheuttavat ongelmia maatalouden EU-tukien valvonnassa.

Maanmittauslaitoksen mukaan Suomeen tarvittaisiin paikannuksen turvallisuutta parantava palvelu ilmassa ja merellä tapahtuvan häirinnän havaitsemiseen.

”Maanmittauslaitoksen ehdotus ratkaisuksi olisi GNSS-häirinnän säätiedote, josta saisi ajantasaista tilannekuvaa paikannussignaalin laadusta ja saatavuudesta. Tällaiselle tilannekuvalle olisi käyttöä, sillä siitä hyötyisi myös lentoliikenne”, toteaa professori Sanna Kaasalainen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:stä tiedotteessa. 

Tuloksia jo nähtävillä

Maanmittauslaitos ja sen alihankkijat ilmakuvasivat huhtikuun ja elokuun välisenä aikana Suomen pinta-alasta noin kolmanneksen ja laserkeilasivat noin kuudesosan. Ilmakuvausta tehtiin muun muassa Sallassa, Kokkolassa, Vaasassa ja Savonlinnassa. Laserkeilausaineistoja puolestaan kerättiin muun muassa Ivalosta, Varkaudesta ja Jämsästä. Tilannekarttapalvelussa näkee, mitkä alueet ilmakuvattiin ja mitkä laserkeilattiin tänä vuonna.

Tuoreita, tämän kesän ilmakuvia löytyy jo kaikista Maanmittauslaitoksen palveluista. Laserkeilausaineistoista on saatavilla harvennettu versio avoimena datana.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut