Maailmankaikkeuden ensimmäinen puinen satelliitti on suomalaista vaneria

Satelliitilla kerätään tietoa vanerin käyttäytymisestä ja kestävyydestä avaruuden äärimmäisissä olosuhteissa.

Maailman ja melkoisella todennäköisyydellä koko maailmankaikkeuden ensimmäinen puinen satelliitti tehdään suomalaisesta vanerista. UPM Plywood, Arctic Astronautics ja Huld aloittavat yhteishankkeen, jonka tavoitteena on lähettää puinen satelliitti maapalloa kiertävälle radalle vuoden loppuun mennessä.

Satelliitilla kerätään tietoa vanerin käyttäytymisestä ja kestävyydestä avaruuden äärimmäisissä lämpötiloissa, tyhjiössä ja säteilyssä. Näin voidaan selvittää, soveltuuko puumateriaali avaruudessa käytettävien rakenteiden valmistamiseen.

Arctic Astronautics -yhtiön suunnitteleman ja rakentaman nanosatelliitin mitat ovat 10 x 10 x 10 senttimetriä, ja se painaa noin yhden kilogramman.

Savonlinnassa valmistetun koivuvanerin käyttäytymistä tarkkailee kaksi kameraa, joista toinen on avaruudessa aukeavan kamerapuomin päässä. Euroopan avaruusjärjestön materiaalitutkimusyksikkö toimittaa satelliittiin pienoismittalaitepaketin, joka tarkkailee vanerissa tapahtuvia muutoksia.

Energiansa satelliitti saa yhdeksästä pienestä aurinkokennosta.

“Selfie-kepillä varustettu puusatelliitti levittää varmasti hyvää mieltä ja nostattaa hymyjä, mutta pohjimmiltaan kyse on vakavasta tieteellisestä ja teknologisesta hankkeesta”, sanoo WISA Woodsat -hankkeen johtaja Jari Mäkinen Arctic Astronauticsista.

Vanerin testaamisen ohella satelliitti testaa uudenlaista erittäin edullista ja helppoa satelliittitietoliikennetekniikkaa radioamatöörikäyttöön, koettaa uudenlaista asennonsäätötekniikkaa, todentaa Kitsatin toimivuuden kiertoradalla sekä popularisoi satelliittiviestintää ja avaruusteknologiaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka