Eri ministeriöt ovat hahmotelleet lähivuosien näkymiä tulevaisuuskatsauksissaan. Näiden tarkoitus on tuottaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja hallitusneuvotteluihin arvioita yhteiskunnan tilasta ja poliittista päätöksentekoa edellyttävistä kysymyksistä.
Maa- ja metsätalousministeriön katsauksen mukaan tavoitetila hallinnonalalla vuonna 2030 on ”Biotalous 2.0”. Siinä elinvoimainen maatalous tuo merkittävää lisäarvoa koko maalle taloudellisesti kannattavasti. Luonnonvarojen käytössä on tapahtunut muutos: uusiutumattomien raaka-aineiden sijasta käytetään pääsääntöisesti uusiutuvia, niiden käytön keskeisiä ajureita ovat ympäristöarvot ja hyvinvointi. Lisäksi uudet teknologiat mahdollistavat uudet ratkaisut ja kehittyvät, biotalouteen perustuvat toimialat.
Lisää tietoa ja tiet kuntoon
Ministeriön mukaan tavoitetilaan pääsy edellyttää osaamisen varmistamista. Luonnonvara-ala tarvitsee kehittyäkseen osaavaa työvoimaa. Toimintaympäristön muutokset edellyttävät uusia tietoja ja taitoja, tähän vastataan ketterillä perus- ja täydennyskoulutusmalleilla.
Tietopohjaakin on vahvistettava. Tutkittu tieto tulee olla päätöksenteossa keskiössä, mutta on myös kehitettävä nykyisiä ja uusia alan kehitystä vauhdittavia innovaatioympäristöjä sekä osaamiskeskuksia.
Lisäksi tarvitaan uusi toimintamalli, jossa julkinen raha ja hallinto vauhdittavat yksityistä sektoria hyödyntämään nykyistä paremmin kestävään kasvuun perustuvia liiketoimintamahdollisuuksia. Kokeilemisen arvoisia voisivat olla esimerkiksi vaikuttavuusinvestointien, kompensoinnin ja yhteisrahoituksen kaltaiset rahoitusmallit.
Perusinfrastruktuurista on myös huolehdittava. Tiestön sekä nopeiden ja tasalaatuisten laajakaistayhteyksien kunto vaikuttavat oleellisesti paitsi yritysten toimintamahdollisuuksiin myös palveluiden saavutettavuuteen ja asukkaiden turvallisuuteen, ministeriö linjaa.
Näiden lisäksi on huolehdittava kansainvälisestä vaikuttamisesta sekä digitalisoinnin täysimääräisestä hyödyntämisestä.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään