Ilmaston lämpeneminen on alkanut näkyä Suomen säässä ja luonnossa, Ilmatieteenlaitokselta kerrotaan. Esimerkiksi vuosi 2015 oli Suomessa ennätyksellisen lämmin, ei tosin kesähelteiden vaan lauhan syksyn ja talven ansiosta.
”Tämä on ilmaston lämpenemisen yksi ikävä tulevaisuudenkuva: varsinkin maan etelä- ja keskiosassa koetaan entistä useammin lauhoja, vähälumisia ja sen vuoksi myös pimeitä talvia”, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski toteaa.
Suomessa ilmasto muuttuu etenkin talvella: kylmät talvet käyvätkin tulevaisuudessa yhä harvinaisemmiksi. Keskilämpötilojen noustessa pakkaspäivien määrä pienenee, toisaalta terminen kasvukausi pitenee.
Talvella lämpötilan vaihtelut tasaantuvat, jolloin kovimmat pakkaset leudontuvat enemmän kuin keskilämpötila. Talvet muuttuvat pilvisemmiksi, sadepäivät yleistyvät ja sateet runsastuvat, mutta lumipeite keskimäärin vähenee. Kesätkin lämpenevät joskin hitaammin kuin talvet.
Jos kasvihuonepäästöjä onnistutaan rajoittamaan tyydyttävästi, Suomessa keskilämpötila nousisi vuosisadan loppuun mennessä 2–7 astetta talvisin ja 1–4 astetta kesäisin 1900-luvun lopun lukemista. Silloin Etelä-Suomen ilmasto siirtyisi ennen vuosisadan loppua napapiirille.
Vaikka ilmasto muuttuu, sen vaihtelevuus säilyy, Ilmatieteenlaitokselta korostetaan. Joinakin vuosina on siis edelleen keskimääräistä kylmempää ja toisina keskimääräistä lämpimämpää.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään