Suomen rannikkovesien luontoarvot heikkenevät ja lajisto yksipuolistuu, Luontopaneelin tuoreessa raportissa todetaan. Monimuotoisuus heikkenee lähes kaikilla Suomen merialueilla, ja luontokato kohdistuu lähes kaikkiin rantavyöhykkeen vedenalaisiin luontotyyppeihin.
”Joistakin elpymisen merkeistä huolimatta tilanne Itämeren rannikkoalueilla on huono, eikä selkeää paranemista ole tapahtunut”, sanoo Suomen Luontopaneelin jäsen, Åbo Akademin apulaisprofessori Christoffer Boström tiedotteessa.
Merkittävin syy rannikkovesien luonnon köyhtymiseen on rehevöityminen. Se haitalliset vaikutukset näkyvät rannikon kaikissa vedenalaisissa eliöryhmissä ja Suomen kaikilla merialueilla. Vaikka suojelutyötä on Itämerellä tehty pitkään, eivät toimet ole olleet raportin mukaan riittäviä eikä rehevöitymistä ole saatu kuriin.
Metsälakia ja tukia päivitettävä
Tilanteen korjaamiseksi Luontopaneeli suosittelee, että ravinnekuormitusta aiheuttaviin päästölähteisiin puututaan koko Itämeren valuma-alueella.
Ensinnäkin pitäisi parantaa hajakuormitusta aiheuttavan maankäytön – maatalouden ja metsätalouden – vesiensuojelutoimia. Esimerkiksi fosforin ja typen mereen päätyvästä kokonaiskuormituksesta 50–75 prosenttia aiheutuu ihmistoiminnasta, joista merkittävimmät ovat maa- ja metsätalous sekä yhdyskuntien jätevedet. Metsätaloudessa kehitettävää on metsänuudistamisen ja kunnostusojitusten vesiensuojelutoimissa. Tämä voitaisiin hoitaa metsälain tai vesilain päivityksillä.
Lisäksi maa- ja metsätaloustuet tulisi kytkeä ympäristön tilaa parantaviin toimiin ja kuormituksen vähentämiseen. Eli maa- ja metsätalouden tukijärjestelmiä tulisi päivittää.
Lisäksi tulisi meriluonto huomioida paremmin luvituksessa ja suunnittelussa, myös merialueiden suojelua tulisi lisätä ja kehittää. Tilanteen korjaaminen vaatii myös lisää tutkimusta ja rahoitusta, Luontopaneeli esittää.
Lisää aiheesta: Vedenalaisen luonnon köyhtyminen Suomen rannikkoalueilla, Luontopaneelin raportti
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Eiköhän se rehevöityminen johdu ihan maatalouden lannoitteista, turha tähänkin on metsätaloutta vetää mukaan.