Luonnonvarakeskus (Luke) sekä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO ovat tänään torstaina allekirjoittaneet sopimuksen yhteistyön lisäämisestä tutkimuksessa.
Sopimus koskee metsätalouden parantamista kehittyvissä maissa ja ilmastonmuutokseen sopeutumista YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Luke veisi ulkomaille omaa osaamistaan luonnonvara-alan tutkimuksesta ja tilastoinnista. Se kattaisi myös tiedonkeruumenetelmien ja analyysin välineiden kehittämisen.
”Lähes sadan vuoden kokemuksellaan metsävarojen inventoinnista ja kartoituksesta Luonnonvarakeskus on loistava kumppani tarjoamaan tukeaan kehittyvissä maissa”, sanoo FAOn puolesta sopimuksen allekirjoittanut metsäosaston apulaispääjohtaja Hiroto Mitsugi.
Luken puolesta sopimuksen allekirjoitti tilastojohtaja Johanna Laiho-Kauranne. Hänen mukaansa valtion metsien inventoinnin tutkimusmenetelmät ovatkin yksi tärkeimmistä asioista, mitä Lukella on tarjota kansainväliselle tutkimukselle. Suomi on edelläkävijä metsien kokonaisvaltaisessa arvioinnissa.
”Kumppanuus FAOn kanssa on todella iso asia. Näin me saamme enemmän kansainvälistä tunnettuutta ja näkyvyyttä sekä pääsemme yhteistyöhankkeisiin eri maiden organisaatioiden kanssa. Yhteistyösopimuksen teemat, eli metsäala, kestävän kehityksen tilastoinnin kehittäminen ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen tukevat myös ulkoministeriön koordinoimaa kehitysyhteistyötä.”
Metsäalalla kannattaa verkostoitua
Yhteistyösopimus ei määrittele tarkasti, mitä tulevaisuuden tutkimushankkeet tulevat olemaan ja missä maissa ne toteutetaan. Lisäksi rahoitusta täytyy vielä hakea erikseen.
Periaatteena on kuitenkin se, että Luken tutkijat kehittäisivät maiden metsäntutkimusta yhdessä paikallisten tutkijoiden kanssa.
Vastavuoroisesti kehittyvien maiden tutkijat voisivat tulla Suomeen katsomaan, kuinka tutkimusta täällä tehdään.
Lukella on ollut jo aiemmin vastaavanlaisia projekteja Mongoliassa, Vietnamissa, Nepalissa, Keniassa, Kamputseassa, Myanmarissa ja Etiopiassa.
”Kehittyvilla mailla on monenlaisia haasteita metsäalalla. Yksi niistä on ympäristön tilan muuttuminen, kuten eroosio ja soiden kuivuminen. Suurimmat ongelmat liittyvät ilmastonmuutoksen ääri-ilmiöiden hallintaan, ja siinä Luken tutkimus on avainasemassa.”
Luken vahvuutena on myös sen laaja kokemus yhteistyöstä eri tahojen kesken.
”Monissa maissa eri organisaatiot eivät toimi kovin hyvin yhteen. Meillä Suomessa taas metsäala on todella monipuolinen ja organisoitunut, ja eri järjestöt keskustelevat paljon keskenään. Joillekin maille tämä havainto voi olla tärkeä.”
Sopimus hyödyttää myös kotimaata
FAOn vanhempi metsäasiantuntija Anssi Pekkarinen kertoo, että FAO on itse asiassa tehnyt jo pitkään yhteistyötä metsäasioissa ensin Metsäntutkimuslaitoksen ja sittemmin Luken kanssa.
Tänään allekirjoitettu sopimus tiivistää hyväksi todettua yhteistyötä ja tuo siihen uusia osa-alueita. Pekkarisen mukaan se on iso askel.
”Tämä antaa Lukelle entistä enemmän uskottavuutta, kun me julkisesti ikään kuin tunnustamme heidän osaamisensa ja arvonsa. Luken vahvuus on se, että heidän asiantuntijuutensa perustuu nimenomaan tutkimukseen. Näinä päivinä on ehkä hyvä korostaa, ettei perustutkimuksen arvoa pidä väheksyä. On erittäin tärkeää, että esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyvät päätökset perustuvat tutkittuun tietoon eivätkä mielipiteisiin.”
Johanna Laiho-Kauranne toivoo, että tänään allekirjoitettu sopimus luo pidemmän jatkumon, jonka avulla suomalaista osaamista metsätaloudessa, ruoantuotannossa ja koko elintarvikeketjussa pystytään tulevaisuudessakin viemään ulkomaille.
Laiho-Kaurannen mukaan kansainväliset tutkimusprojektit hyödyttävät myös Suomea.
”Kansainvälinen tutkimus vahvistaa meidän osaamistamme ja pystymme peilaamaan tuloksia Suomen olosuhteisiin. Vaikka ratkaisuja ei voi suoraan siirtää muista maista luonnonvara-alalla, kansainvälisestä yhteistyöstä voi tulla vihjeitä ja uusia näkökulmia, mitä kannattaisi vastavuoroisesti kokeilla kotimaassa esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja siihen sopeutumisessa.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.