Kanervan kukat ja kuusenkerkät, mustikanlehdet ja maitohorsmat. Nämä ovat arkisia asioita ja tuttuja kesäisiä tuoksuja lähes kaikille suomalaisille. Mutta mistä luonnontuotteita hyödyntävä yrittäjä saa kaksikymmentä kiloa kuusenkerkkiä tammikuussa?
Muun muassa tähän kysymykseen pitäisi löytää toimiavastaus, jotta suomalaisten luonnontuotteiden menestys maailmalla alkaisi vastata niiden arvostusta ja kysyntää.
.Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti etsii nyt haasteeseen ratkaisuja avoimella ideakilpailulla, joka kestää vuoden loppuun asti. Tarkoitus on löytää keinoja tehostaa luonnontuotteiden keruuta, jotta kestävä ja kannattava liiketoiminta olisi mahdollista.
Puhtaus ja pohjoisuus vientivaltteina
Vuodesta 2014 toiminut NORD-T valmistaa laadukasta teetä kotimaisille ja ulkomaisille kuluttajille. Raaka-aineinaan yritys käyttää suomalaisia luonnonantimia kuten marjoja, kanervan kukkia, nokkosta tai kuusenkerkkiä.
Pohjoisuus ja suomalaisuus ovat Helsingissä toimivan NORD-T-yrityksen viennistä ja markkinoinnista vastaavan Nina Rantalan mukaan vahvoja myyntivaltteja maailmalla.
”Kun tähän yhdistetään puhtaassa luonnossa kasvaneet luonnonantimet, on tuotteita helppo markkinoida. Suomalaisissa raaka-aineissa piilee vahva vientipotentiaali, joka odottaa hyödyntämistä”, hän toteaa.
NORD-T:n ja koko alan haasteeksi on noussut raaka-aineiden saatavuus. Luonnontuotteiden kerääjiä löytyy, mutta ongelmana on ammattimaisen jatkojalostuksen ja tukkumyynnin puuttuminen.
Rantala muistuttaa, että maanomistajalle luonnontuotteet ovat keino saada tuottoa metsästä joka vuosi.
”Esimerkiksi kuusenkerkkiä, kanervan kukintoja tai nokkosenlehtiä voi kerätä joka kesä. Pienemmillekin erille on kysyntää, kun myyntikanavia saadaan kehitettyä.”
Ideakilpailun järjestävät Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti ja NORD-T:n lisäksi Arktiset aromit ry, Metsäkeskus, Pro Pakuri Finland ry, Frantsila, Karelia Arctic Oy, Yrttipaja, Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry sekä Saarijärven kaupunki.
Kilpailun tuomaristo valitsee 1–3 palkittavaa ideaa ja palkintojen yhteissumma on 3 000 euroa. Kilpailuun voi osallistua biotalouskampuksen nettisivujen välityksellä biotalouskampus.fi/ideakilpailu.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään