Luonnonsuojeluliitto: ”Tämä on konkreettinen esimerkki luontokadon vauhdittamisesta”

Tiedonkulku viranomaisten ja metsätalouden toimijoiden välillä ei näytä toimivan, ympäristöjärjestö arvioi.

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii hallitukselta lisää toimia ympäristön turvaamiseen. Liiton mukaan hallituksen on viipymättä lisättävä resursseja ympäristörikosten ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan. Suomussalmella sattunut raakkutuho osoittaa, etteivät nykytoimet riitä, ympäristöjärjestö arvioi.

Lisäksi tarvitaan tiukempia toimia raakun eli jokihelmisimpukan suojeluun.

”Hukkajoen jokihelmisimpukkatuho tekee näkyväksi, että erittäin uhanalainen raakku tarvitsee viipymättä vahvemman suojan sen elinympäristöjä tuhoavilta toimilta”, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Hanna Halmeenpää tiedotteessa.

Hän epäilee, että Suomussalmen tapaus on vain jäävuoren huippu.

”Tiedonkulku viranomaisten ja metsätaloustoimijoiden välillä ei näytä toimivan eikä raakun suojelemiseksi laadittuja ohjeita noudateta. Tämä on konkreettinen esimerkki luontokadon vauhdittamisesta”, Halmeenpää sanoo.

Raakun hävittämiselle on määritelty 589 euron korvausarvo menetettyä yksilöä kohden. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hakkuita suorittaneet metsäkoneet ovat aiheuttaneet jopa tuhansien raakkujen tuhon. On siis mahdollista, että kyseessä on miljoonaluokan ympäristörikos, järjestö toteaa.

Lisää aiheesta: Poliisi tutkii raakkutuhoa törkeänä luonnonsuojelurikoksena

Lisää aiheesta: Stora Enson työmaalla ympäristövahinko, metsäkoneilla ajettiin raakkujoen yli

Kommentit (2)

  1. Uutisoinnin perusteella tässä ei ollut kyse tiedonkulun puutteista viranomaisten ja metsätaloustoimijoiden välillä; puiden ostaja sanoo olleensa tietoinen raakuista.

  2. On taas luonnonsuojeluliitto hutkimassa ennenkuin on vahinko on tutkittu.

Luonto Luonto

Kuvat