Luonnonsuojeluliitto ja vihreät höykyttävät hallitusta metsien hiilinielusta

Metsien muuttuminen päästölähteeksi oli ympäristöväen mielestä odotettua.

Sekä Suomen luonnonsuojeluliitto että vihreiden poliitikot vaativat hallitusta reagoimaan uutiseen Suomen metsien muuttumisesta hiilinielusta päästölähteeksi.

”Hallitus on sitoutunut pitämään kiinni Suomen tavoitteesta olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Sitoumukset eivät kuitenkaan riitä, jos teot puuttuvat”, Luonnonsuojeluliitto toteaa tiedotteessa.

Liiton mukaan keinoja kyllä löytyy: metsien kasvattamista järeämmiksi pitää tukea, ympäristölle haitallisesta puupolttoaineiden verotuesta täytyy luopua ja metsälakiin pitäisi palauttaa puuston ikä- ja järeysrajat.

”Metsät ovat avainasemassa Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Tilanne on kuitenkin päästetty niin pitkälle, että vaihtoehtona on enää kaikista järeimpiä toimia. Suomen metsänhakkuita on välttämätöntä laskea nykyisestä yli 70 miljoonan kuution hakkuista korkeintaan 55–60 miljoonaan kuutioon vuodessa”, sanoo Luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Antti Heikkinen.

Myös eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Krista Mikkonen (vihr.) vaatii hallitukselta ja ympäristöministeri Kai Mykkäseltä (kok.) toimia maankäyttösektorin hiilinielujen vahvistamiseksi. Mikkosen mukaan keinoja on monia: mm. kosteikkoviljely, maankäytön muutosmaksu, hakkuukierron pidennys, toimet turvemailla ja jatkuva kasvatus.

”Tähän mennessä Orpon hallitus on kyennyt vain syyttämään edellistä hallitusta, mutta ei ole itse päättänyt mistään lisäkeinoista. Päinvastoin, se on lakkauttanut aiemmin maankäyttösektorilla aloitettuja ilmastotoimia,” paheksuu Mikkonen tiedotteessa.

Vihreiden europarlamentaarikko Maria Ohisalo puolestaan vaatii metsäteollisuutta vastuuseen metsien hiilinielujen romahtamisesta. Ohisalo myös patistaa hallitusta jatkamaan vihreiden viime kaudella käynnistämää hiilinielujen pelastuspaketin toimeenpanoa.

“Ei yksinkertaisesti voi olla niin, metsäjätit tekevät suurvoittoja, mutta laskun maksamme me suomalaiset. Pahimmillaan Suomi maksaa jatkossa ylisuurista hakkuista miljardiluokan laskuja sanktioina ja samalla metsäteollisuus nauraa matkalla pankkiin”, Ohisalo toteaa.

Kommentit (4)

  1. Panu

    Hakkuiden rajoittaminen siirtäisi vähän eteenpäin sitä tilannetta kun metsät taas saavuttaisivat tasapainon hiilitaseessa eli eivät olisi enää hiilinielu. Näin voidaan jatkaa kunnes hakkuut on kielletty kokonaan ja silloinkin jonkin ajan päästä ollaan tilanteessa, jossa metsät eivät ole hiilinielu.

    Vähentäkää niitä päästöjä, metsät eivät voi imeä äärettömästi hiiltä, rajat ovat nyt tulleet vastaan.

  2. Ongelma Suomessa on hidastuva kasvu. Jos kasvu olisi jatkanut vielä 10 v sitten olleella käyrällä, nettohiilinielu olisi edelleen vahva.

    Vouhotus suometsien ym. ojituksia vastaan on jo nostanut pohjavesiä, mikä on pääsyy kasvun hidastumiseen. Aina on tiedetty: märkä maa tuottaa huonosti.

    Toisena syynä on metsiemme ylitiheys. Latvukset ovat pienentyneet ja kasvut hyytyvät kesien kuvina aikoina. Viistosta tulevaa suoraa auringon valoa ei riitä keskirungon neulasille ja niinpä vihreät oksat eli kasvun moottorit putoavat pois.

    Kuusettuminen, liika varjostus ylitiheydessä ja pohjavesien nousu heikentävät metsämaan sisäistä ekosysteemiä, mistä hiili karkaa.

    Kaikki em omia laiskuudessa, välinpitämättömyydessä ja osaamattomuudessa tulevia mokia, joita ylisuojeluintoilu vielä pahentaa.

    Jos hoitaisimme pois kaikki hoitorastit ojanperkaukset ml., metsiemme kasvu lisääntyisi luokkaa 50 %. Oikein hyvällä hoidolla ja vain totutaimilla uudistaen, voisimme tuplata kasvut alle 30 vuodessa.

    Puheet, että kasvua ei muka voi saada nousuun, ovat puhdasta pötyä. Tarvitaan vain uusi metsämarssi tietoisuuden, tiedon, järjen käytön ja aktiivisuuden nostamiseksi.

    Puun muuttuminen laskelmissa päästöksi heti kun se korjataan on aivan pöhköä. Osalla puuainesta rakennetaan, osalla korvataan fossiilisia kestokulutustuotteita, osalla lämmitetään.
    Jos nopeasti uusiutuvan puun käyttö poistuisi käyttö- ja jalostusmarkkinoilta, päästöt lisääntyisivät maailmassa valtavasti.

  3. Metsäkupsa

    Edellä kommentit asian ytimessä, taasen Luonnonsuojeluliitto ja vihreät taasen totuttuun tyyliin hakoteillä.

  4. Mitä Ohisalo ja Mikkonen olette itse valmiita tekemään? Mielellään näkisin Mikkoselta konkretiaa esim. kosteikkoviljelyn osalta.

    Ohisalo olette kernaasti vapaa ostamaan metsää ja harjoittamaan jatkuvaa kasvatusta. Mikä on oma kompensaationne korvata omat CO2 päästönne, joka aiheutuu lentämisestä Brysseliin. Ostakaa metsää, niin silloin teilläkin on mahdollisuus hyvittää oma hiilijalanjälkenne.

    Taitaa olla Finnairin platinakortti taskussa

Puukauppa Puukauppa