Metso-suojelupäätöksiä sekä luonnonsuojelulain tulkintaa ja valvontaa tekevät jatkossa eri virastot. Parhaillaan valiokuntakäsittelyssä oleva laki elinvoimakeskuksista sekä Työllisyys-, kehittämis- ja hallintokeskuksesta lakkauttaa alueelliset ely-keskukset. Kyse on valtion aluehallinnon uudistuksesta, jossa valtion lupa-, ohjaus- ja valvontatehtäviä kootaan yhteen uuteen valtakunnalliseen virastoon.
Nykyisten viidentoista ely-keskuksen tilalle esitetään kymmentä elinvoimakeskusta. Elinvoimakeskukset vastaavat jatkossa alueillaan luonnon monimuotoisuuteen, vesienhoitoon, kulttuuriympäristön hoitoon, alueiden käyttöön ja ilmastotyöhön liittyvistä edistämis-, neuvonta- ja rahoitustehtävistä.
Metsänomistajalle tämä tarkoittaa, että esimerkiksi Metso- ja Helmi-suojeluohjelmiin hakeminen hoituu paikallisen ely-keskuksen sijaan alueen elinvoimakeskuksessa. Uudelle valtakunnalliselle Lupa- ja valvontavirastolle menevät sen sijaan nimensä mukaisesti kaikki lupa- ja lainvalvontatehtävät.
Näin ollen luonnonsuojelulain valvonta siirtyy ely-keskuksilta uuteen Lupa- ja valvontavirastoon.
”Luonnonsuojelun osalta asia jakautuu kahtia. Tässä tulee sellainen isojako niin sanotusti”, muotoilee ympäristöneuvos Esa Pynnönenympäristöministeriöstä.
Kohti yhden luukun mallia
Ympäristöministeriö valmistelee valtion aluehallinnon uudistuksen kanssa rinnakkain niin sanottua yhden luukun mallia, jossa Lupa- ja valvontavirasto vastaisi ympäristöasioiden lupa- ja muiden menettelyjen etenemisestä ja koordinoinnista.
”Luonnonsuojelulakiin liittyvät oikeusharkintaiset kysymykset menevät kaikki sinne. Silloin, jos metsänkäyttöilmoituksesta tulee paluupostia, se tulee jatkossa Lupa- ja valvontavirastosta, joka käsittelee kaikki luonnonsuojelulain tulkintaan liittyvät kysymykset”, Pynnönen selventää.
Tähän asti luonnonsuojelulakia ovat tulkinneet alueelliset ely-keskukset. Eri alueiden ely-keskusten antamat päätökset ja lain tulkinnat ovat saattaneet erota toisistaan. Ympäristöministeriö on saanut tästä palautetta etenkin valtakunnallisesti toimivilta isoilta metsäfirmoilta.
Myös Metsälehdessä tulkintojen eroavaisuuksiin on kiinnitetty huomiota.
Yhden luukun periaate sujuvoittaa jatkossa luonnonsuojelulain yhdenmukaista tulkintaa.
”Elyissä on selkeästi ollut tulkintaeroja. Yksi tavoite tämän tyyppisessä uudistuksessa on, että tulkinnat yhdenmukaistuisivat. Siinä pyritään sujuvuuteen ja tarkoitus on, että vaihtelevuus häviäisi sieltä”, Pynnönen kertoo.
Uudet virastot aloittavat toimintansa näillä näkymin ensi vuonna.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään