Metsäalan toimijoiden laatimat ympäristötukihakemukset ovat nelinkertaistuneet viidessä vuodessa. Vuonna 2022 metsäalan toimijoiden tekemien hakemusten perusteella solmittiin yli 200 ympäristötukisopimusta, joiden yhteispinta-ala oli lähes 1 000 hehtaaria, kerrotaan Suomen metsäkeskuksen tulevaisuuskatsauksessa.
Metsäkeskus kannustaakin yrityksiä hyödyntämään ympäristötukihakemukset ja luonnonhoitohankkeet osana yrityksen tarjoamia palveluita. Töitä on tulevaisuudessa yhä enemmän tarjolla, sillä pelkästään Metsäkeskus on avannut hankehakuun vuosittain useita kymmeniä luonnonhoitohankkeita eri puolilla Suomea.
”Monella metsäurakoitsijalla tai turvealan yrittäjällä saattaa olla luonnonhoitoon sopivaa konekalustoa jo valmiina. Toisaalta luonnonhoitohankkeiden suunnittelussa ja toteutuksessa tarvitaan osaamista, jota kertyy vain metsissä toimimalla tai vesistörakentamisessa”, sanoo yrityspalveluiden päällikkö Marko Ämmälä Metsäkeskuksesta.
Metsäkeskuksen lisäksi muun muassa Metsähallituksen Luontopalvelut ja ely-keskukset hakevat tekijöitä hankkeilleen.
Metkassa uusia mahdollisuuksia
Vuoden 2024 alussa otetaan käyttöön metsätalouden uusi kannustejärjestelmä metka, jonka puitteissa voidaan hakea rahoitusta luonnonhoitohankkeisiin, kuten vesiensuojelun tehostamiseen sekä elinympäristöjen hoitoon- ja kunnostukseen.
”Jatkossa maanomistaja voi hakea luonnonhoitotuen myös suoraan yksittäiselle kohteelle. Yritykset voivat tarjota luonnonhoidon palveluja suoraan metsänomistajalle ja toteuttaa työt esimerkiksi arkimetsänhoidon yhteydessä”, kertoo luonnonhoidon johtava asiantuntija Riitta Raatikainen Metsäkeskuksesta.
Luonnonhoitoon myönnettävät tuet ovat täysimääräisiä, eli ne kattavat kaikki hankkeen kustannukset.
”Uudet suometsänhoidon suunnittelun ja kulotuksen tuet tarjoavat yrittäjille työtä niin suunnittelun kuin toteutuksen saralla.”
Ympäristötuki ja elinympäristöjen luonnonhoito ovat vapaaehtoisuuteen perustuvan Metso-ohjelman toteutuskeinoja, joihin Metsäkeskus myöntää tuen. Ympäristötuki on määräaikainen 10 vuoden sopimus, jossa maanomistajalle myönnetään tukea luontoarvojen säilyttämisestä. Muuhun kuin metsänomistajan työnä tehtävään hakemuksen laadintaan voidaan myöntää valmistelukorvaus.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.